Spre compartiment: Istoria
11 aprilie 2023, 16:00 Istoria views 2394
Cum a apărut cimitirul militar la Șerpeni
11 aprilie 2023, 16:00 Istoria views 2394

Cum a apărut cimitirul militar la Șerpeni

În urmă cu 10 ani, pe capul de pod Șerpeni a apărut singurul cimitir militar din Moldova, unde sî-au găsit veșnica odihnă soldați și ofițeri ai Armatei Roșii care au murit pe pămîntul Moldovei în timpul Marelui Război pentru apșrarea Patriei, ale căror rămășițe sînt găsite de neobosiții entuzaști ai echipelor de căutare.

Alexei Petrovici, unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare din august, a anunțat acest lucru pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, transmite Noi.md.

El a postat un raport despre prima ceremonie de înmormîntare din mai 2013.

„Ce s-a schimbat în acești 10 ani? Eliberatorul Moldovei, colonelul Georgie Paruli s-a înrolat în ”Regimentul Nemuritor” în 2020. A rămas neschimbată doar munca de căutare nesfîrșită, timp în care la cimitirul militar au apărut 15 morminte comune. Și rugăciunile preotului din Șerpeni părintele Eugene pentru luptătorii care și-au dat viața pe cîmpul de luptă”, scrie Alexei Petrovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cimitir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.