Mergi spre compartimentul: Istoria
21 ianuarie 2023, 16:30 Istoria views 11952
Cine a întemeiat, de fapt, cetatea medievală Cetatea Albă
21 ianuarie 2023, 16:30 Istoria views 11952

Cine a întemeiat, de fapt, cetatea medievală Cetatea Albă

Cetatea medievală Cetatea Albă nu a fost întemeiată de genovezi.

Citadela sa, cea mai veche parte a complexului de apărare, castelul cu patru turnuri, a întemeiată și construită în prima decadă a secolului al XV-lea de domnitorul moldovean Alexandru cel Bun.

Despre acest lucru, într-un interviu pentru moldovenii.md, a declarat omul de știință ucrainean, doctor în științe Istorice, rectorul Universității Pedagogice Naționale din Odessa ”C. Ușinschi”, Andrei Krasnojon.

”Care studiu al documentelor istorice permite cuiva să spună că cetatea medievală a fost întemeiată de genovezi? Este o scornire, pe care savanții în lucrările lor o ard cu fier încins, cu începere de la domnul Avachean, cercetător român din anii 1920. El a fost primul care a demonstrat, în săpăturile efectuate pe banii Muzeului militar din București, că citadela Belgorod, atribuită genovezilor, nu are nimic în comun cu ei. Astăzi noi cunoaștem că citadela, - se are în vedere cea mai veche parte a complexului de apărare, castelul cu patru turnuri, - a fost întemeiată și construită, de fapt, în primul deceniu al sec. ХV de domnitorul moldovean Alexandru cel Bun. Cel mai probabil, era reședința lui în acest oraș minunat, liber, pe care l-a patronat”, a menționat Andrei Krasnojon.

Potrivit lui, astfel, în sec. XIII-XIV acolo nu a existat nici o cetate, mai ales genoveză.

”Tradițional, genovezilor le era atribuit totul în această regiune, chiar și cetatea Hotin, dar nu este adevărat. Genovezii au fost la Belgorod, dar nu li s-a permis să se dezvolte, ei nu au avut aici nici măcar un consulat. Spre deosebire de Chilia, sau de Sudak, Kafa, ei nu au avut aici administrație locală – puterea aparținea în totalitate magistratului. Comparați acest oraș - Belgorod – cu Dubrovnic, care era un oraș-republică, cu Veneția. Iată analoagele cele nai apropiate, în care consiliul dogilor administra totul – partea economică, etc. Asta în timp ce în interiorul orașelor existau comunități. În cazul nostru la Belgorod exista și comunitatea genoveză, însă ea nu avea aici putere”, a subliniat omul de știință ucrainean.

În ceea ce privește artefactele care nu au fost pierdute, el a subliniat că nu a fost pierdută și mai există și acum citadela ce ține pe deplin de domnitorul moldovean Alexandru cel Bun.

”Nu a fost pierdută și biserica construită de Ștefan cel Mare în a.1480, cu patru ani înainte ca turcii să cucerească orașul, pe malul limanului, la 100 metri de cetate. Astăzi ea este cea mai veche biserică din sudul Ucrainei, dacă nu ținem cont de teritoriile din Crimeea, ea are peste 540 de ani. Și s-a păstrat, este o biserică funcțională! Așa că artefacte moldovenești avem”, a declarat Andrei Krasnojon.

Menționăm că un album foto și mai multe informații despre Cetatea Albă și alte cetăți ale Moldovei pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cetatea Albă , cetate , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.