13 iulie 2024, 06:28 views 12422

Slobozia-Rașcov, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

[în sus]Populația

Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012.

[în sus]Istoria localitații

Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat pe la mijlocul secolului al XVIII-lea pe pămîntul dăruit de principele Liubomirski parohiei Rașcov a apărut un cătun care aparținea familiei Varteresovici. În 1816 cătunul apare în documente ca Ksendzovca cu o populație de 60 de țărani polonezi. Către 1825 numărul locuitorilor ajunge la 90, iar denumirea localității este schimbată în Slobozia Rașcov.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
847 locuitori

Trifeşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Trifești este situat la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 847 de oameni. Satul Trifești este menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.