Mergi spre compartimentul: Istoria
11 septembrie 2021, 15:00 Istoria views 2797
Tragedia americană din 11 septembrie, 2001. Esența și urmările. Partea 1
11 septembrie 2021, 15:00 Istoria views 2797

Tragedia americană din 11 septembrie, 2001. Esența și urmările. Partea 1

«Întoarce-ți sabia la locul ei, căci toți cei care iau sabia, de sabie vor muri»

(Evanghelia după Matei, 26.52)

Istoria nu contenește să-l învețe pe om, dar veac după veac omul face aceleași greșeli, căci își construiește idealurile pe căutarea dușmanului, care ar fi putut demult deveni prieten, dacă am fi mai toleranți și nu am crede, că putem determina soarta omenirii și a lumii. În pofida tragediilor instructive ale secolului trecut, secolul ХХI a devenit un exemplu al demenței umane și al agresivității religioase maniacale.

Se referă și la Vest, și la Est, și probabil avea dreptate scriitorul englez Rudyard Kipling, care a scris: «О, Vestul este Vest, Estul este Est, și ele nu se vor mișca din loc înainte ca Cerul și Pămîntul să ajungă la Judecata de Apoi ». Aici esența constă în faptul, că noi - și cei din Vest, și cei din Est, - nu înțelegem niște adevăruri simple – că pacea este prima și principala lege a omenirii care tinde să construiască ceva bun pe această mică planetă!

Acum 20 de ani la New York s-a produs cea mai mare tragedie: total neașteptat, două avioane au străpuns turnurile-gemene ale New York business center. Versiunea oficială susține că avioanele erau ghidate de teroriștii grupării fundamentale Al-Qaeda. Se crede că încă în a.1996, la o consfătuire în Afganistan, liderii acestei organizații au decis să declare război Statelor Unite ale Americii. Atacurile din 11 septembrie corespund misiunii generale Al-Qaeda, declarate de Osama bin Laden și Ayman al-Zawahiri în fatwa «Jihad împotriva evreilor și a cruciaților» în a.1998. Fatwa spunea : «Uciderea americanilor - și a celor militari, și a celor civili, precum și a aliaților lor - este datoria fiecărui musulman adevărat, care trebuie să folosească orice posibilitate potrivită, oriunde s-ar afla ». Drept motiv era indicată politica americană de sprijinire a Israelului, agresiunea în Irak, prezența forțelor armate americane în Arabia Saudită.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , teract

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
1476 locuitori

Unguri este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Unguri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Unguri este menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.