Mergi spre compartimentul: Istoria
31 august 2023, 13:30 Istoria views 96884
31 august 2023, 13:30 Istoria views 96884

Petru Șchiopul – domnul care a oficializat limba moldovenească

Petru Şchiopul, 1574-1577; 1578-1579; 1582-1591 a domnit de trei ori în Moldova. După Ioan vodă cel Cumplit, Gr. Ureche ne spune ca Petru Şchiopul „boierilor le era părinte…, spre sărăci milostiv”.  La porunca domnitorului s-a întocmit Catastiful birnicilor împărtiţi pe categorii fiscale, cel mai vechi izvor statistic, demografic şi fiscal din Moldova – Catastiful lui Petru Şchiopul

Fiind o cerinţă a timpului şi o necesitate imperioasă a societăţii moldoveneşti, pe timpul primei domnii a lui Petru Şchiopul limba moldovenească este introdusă oficial şi se foloseşte în Cancelaria Domnească a Moldovei. De altfel în biblioteca domnitorului se aflau şi cărţi „traduse în limba moldovenească”. În biblioteca lui Petru Șchiopul se afla, conform registrului, „O carte in folio, cu coperta din marochin roșu, Psaltirea lui David, tradusă din slavonește în moldovenește” (Psalter Davits aus den schlavonischen in die moldavische Sprach gezogen). Aceasta este una dintre cele mai vechi mărturii ale folosirii lingvonimului „limba moldovenească” în alte țări, în alte limbi.

Petru Şchiopul a fost singurul domnitor, care la 1591 a lăsat tronul, a părăsit Moldova,  stabilindu-se în Tirol.

Cuvinte cheie:

domnitori , Moldova , istoria , limba

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
647 locuitori

Beriozchi este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 locuitori. Satul Beriozchi a fost înființat în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.