Spre compartiment: Istoria
06 ianuarie 2015, 10:22 Istoria views 15712
06 ianuarie 2015, 10:22 Istoria views 15712

Moldovenii, atraşi de Sala Tronului din Suceava

Sala Tronului, o reconstituire a perioadei de domnie a lui Ştefan cel Mare, de la muzeul de istorie a Bucovinei din Suceava se bucură de cei mai mulţi vizitatori, iar printre ei se numără şi locuitori din Republica Moldova, relatează trm.md.

Această reconstituire a Sfatului domnesc a fost preluată din proza lui Barbu Ştefănescu Delavrancea „Apus de Soare", cînd Domnitorul bătrîn îi transmite lui Bogdan al III-lea tronul. Aici este prezent mitropolitul Teoctist, cel care i-a dat binecuvîntare domnitorului pentru cei 47 de ani de domnie. Alături este doаmna  Maria Voichiţa. Doаmnele niciodată nu participau la Sfatul domnesc. Ea este aici prezentă doar ca pretext pentru frumosul costum de epocă. O îmbinare a modei bizantine cu cea din apus. Hainele și podoabele purtate de personaje sînt lucrate manual, respectînd straiele originale.

Pînă şi plăcuţele smălţuite de pe podea au fost executate exact după fragmentele care au fost descoperite la cetate, unde curtea interioară şi toate încăperile aveau astfel de plăcuţe. Sînt redaţi şi o parte dintre boierii din Sfatul domnesc, 24 la număr.

Această instituţie muzeală este un loc de maximă atracţie, inclusiv pentru moldovenii de peste Prut, şi mai ales copii.

Sala Tronului este cea mai vizitată sală a muzeului. Întregul ansamblu a fost inaugurat în anul 1980.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.