|
Ar trebui să reînviem stema istorică a Moldovei și să aprobăm noul său drapel. Opinie
În Moldova trebuie reînviată simbolica sa istorică, care ar reflecta originile istorice și tradițiile vechi de secole ale statului moldovenesc, în special, aprobată noua stemă istorică a Moldovei, iar apoi - și drapelul de stat, scrie Noi.md.
Această opinie, într-o discuție cu corespondentul Noi.md a fost exprimată de Andrei Nesteriuc, activist civic pasionat de heraldica și vexilologia Moldovei.
El a menționat că s-au mai întreprins unele încercări de a renaște simbolica istorică moldovenească (care să reflecte izvoarele istorice și tradiția seculară a statului moldovenesc). Spre exemplu, în anii 2008-2009 au fost elaborate versiuni ale stemei și drapelului moldovenesc, care au putut fi văzute la diverse evenimente social-politice de după anul 2010… Steaguri roșu-albastre și albastru-roșii cu vechiul simbol al statalității moldovenești - capul de bour.
La diverse competiții internaționale, sportivii moldoveni din mișcarea de tineret "Voievod" au evoluat sub steagul roșu al lui Ștefan Cel Mare, cu capul de bour.
”Așa că, dacă politicienii care pledează pentru identitatea moldovenească, venind la putere, ar fi luptat pentru idee, nu pentru fotolii și portofolii, să mă credeți - simbolurile heraldice și vexilologice ale identității moldovenești, care amintesc națiunii despre istoria veche și despre unitatea ei, demult ar fi fost restabilite la nivel legislative”, a menționat el.
Vorbind despre procedura și pașii posibili pentru a schimba drapelul de stat al Republicii Moldova, Andrei Nesteriuc a menționat că în textele Legii Supreme, adică ale Constituției Republicii Moldova, este descrisă doar actuala stemă și actualul drapel pro-românesc al Republicii Moldova (este vorba despre vulturul românesc cu crucea în cioc și tricolorul albastru-galben-roșu românesc). Toate celelalte simboluri parlamentul le poate aproba și modifica prin legi ordinare, la propunerea Comisiei naționale pentru heraldică pe lîngă președintele Republicii Moldova.
”Adică, pentru început noi trebuie să renaștem stema istorică a Moldovei (capul de bour cu steaua între coarne, trandafirul și semiluna pe lateral), și numai după aceasta compoziția reînviată a Stemei de stat a Republicii Moldova ne va aduce la plierea Drapelului de stat al Republicii Moldova.
După care, în baza steagurilor istorice moldovenești din sec. XV-XIX, va urma elaborarea altei categorii de steaguri ale Republicii Moldova, spre exemplu – stindardul Președintelui, drapelul civil, drapelul militar, etc. Este cea mai importantă componentă suplimentară pentru statul nostru moldovenesc suveran și independent, care este moștenitorul Moldovei istorice”, a declarat Andrei Nesteriuc.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1698
- Populația:
- 3394 locuitori
Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.
Comentarii
(0)