O nouă viață a Steagului lui Ştefan cel Mare
Începînd de astăzi vizitatorii Muzeului Naţional de Istorie a României vor putea admira un obiect liturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de „Steagul lui Ştefan cel Mare”. Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, considerat un simbol al biruinţei militare. Iniţial s-a crezut că este un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine această ipoteză.
Broderia îl înfăţişează pe Sfîntul Gheorghe aşezat pe un tron, avînd tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sînt brodate două inscripţii - una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfîntul Gheorghe şi alta – în limba greacă „Sfîntul Gheorghe din Capadocia”, care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de pe muntele Athos.
În primăvara anului 1917, prin efortul consulului general al României la Salonic şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, România a recuperat acest preţios obiect de la Mănăstirea Zographou de pe Muntele Athos. La 22 februarie 1920, Ministerul de Război preciza că steagul lui Ştefan cel Mare a fost predat Marelui Stat Major, pentru a fi depus la Muzeul Militar.
„Steagul lui Ştefan cel Mare” a fost restaurat timp de şapte ani, deoarece, iniţial, broderia a fost lucrată pe suport de mătase. Suportul din mătase s-a deteriorat cu timpul şi a fost înlocuit de călugări cu catifea de calitate inferioară, prin decuparea şi lipirea cu clei organic a piesei pe noul suport, intervenţie total necorespunzătoare, care a afectat starea originală a piesei.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1439
- Populația:
- 1012 locuitori
Ohrincea este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Criuleni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1012 locuitori. Satul Ohrincea a fost menționat documentar în anul 1439.
Comentarii
(1)