Mergi spre compartimentul: Istoria
15 octombrie 2017, 12:30 Istoria views 7107
Fotografii crezute pierdute sînt acum transformate în istorie
15 octombrie 2017, 12:30 Istoria views 7107

Fotografii crezute pierdute sînt acum transformate în istorie

O colecție neprețuită de filme fotografice a fost găsită în podul unei case părăsite din comuna Roșietici, raionul Florești, unde trăia cîndva fotograful Zaharia Cușnir.

Descoperirea a fost făcută de regizorul Victor Galușca, în timp ce filma lucrarea sa de licență, alături de operatorul Andrei Moraru. Galușca a găsit în curte și în pragul casei bucăți de peliculă care s-au dovedit a fi negative de fotografii. „La început am găsit doar cîteva, erau sub 20", a spus regizorul, potrivit REL. „Am mers cu ele la Chișinău, le-am scanat, mi-am dat seama că sunt valoroase și, peste o săptămînă, cînd m-am întors, am zis să mai intru poate mai găsesc vreo cîteva. Și fix din același loc de unde le-am luat pe toate atunci mai erau tot cam atîtea la număr. Parcă era istoria aceea biblică cu făina care era luată și apărea înapoi."

Se pare că, mișcate de vînt, negativele cădeau din pod și se rătăceau prin praf și gunoaie, în curtea casei părăsite. Oamenii din sat au confirmat că în acel loc trăise cîndva Zaharia Cușnir, iar pozele îi aparțineau lui. Mentorul lui Galușca, Nicolae Pojoga, a început să scaneze, retușeze și indexeze fotografiile încă de atunci, în speranța de a acoperi un timp mort al Republicii Moldova din anii '50 și '60, din secolul trecut. Pojoga a explicat pentru REL că atît controlul din acele vremuri al fiscului, cît și cenzura, i-au făcut pe oameni să fotografieze foarte puțin.

Cușnir fotografia nunți, înmormîntări, hore, sărbători, precum și poze de acte. Cu aparatul său incomod marca Lubitel, ce conținea un număr mic de clișee – 12, în loc de 36, el reușea să surprindă lumea satului în toată frumusețea ei brută și melancolică. „Se observă că a fost prima întîlnire a sătenilor cu un aparat de fotografiat și îi putem vedea naturali, sinceri, așa cum sunt ei", a remarcat Galușca.

Fotografiile lui sunt mai mult decît un izvor istoric neprețuit pentru antropologi și sociologi, căci ele oferă o bază și pentru fotografia modernă așa cum o știm. Acestea sunt compoziții veritabile, în care subiecții respectă regula treimilor și sunt surprinși fie cu o țesătură neagră în spate pentru a fi ulterior decupați, fie cu obiecte reprezentative în brațe.

Sursa: playtech.ro

Cuvinte cheie:

Floreşti , istoria , fotografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3841 locuitori

Cunicea este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cunicea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 40 km de orașul Florești și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3841 de oameni. Satul Cunicea a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.