|
Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă (Foto)
La 20 august, pe sectorul de sud al Frontului de Est, unităţile sovietice sub comanda generalilor Tolbuhin şi Malinovski a început operaţia Iaşi-Chişinău, care s-a soldat cu zdrobirea trupelor fasciste şi eliberarea Moldovei.
În ziua de 24 august 1944 a fost eliberată capitala republicii or. Chişinău. Primul a intrat în oraş batalionul căpitanului A. Beliski, iar Drapelul Victoriei a fost inaugurat pe cupola Primăriei de către pămînteanul nostru Mihail Becher. În rezultatul acestei operaţii au fost încercuite Armatele a 3-a şi a 4-a române şi Armata a 6-a germană. Aceasta din urmă, după catastrofa de la Stalingrad fiind restabilită şi a primind de la Hitler denumirea de „Armata răzbunării", însă din nou a fost încercuită şi distrusă. În prizonierat au nimerit circa 208 mii de militari germani şi români. Reuşita operaţiei Iaşi-Chişinău, intrată în istorie drept Cannes ale sec. al XX-lea, le-a deschis trupelor sovietice calea spre Balcani şi în Ungaria.
Inţelegînd că Germania a pierdut definitiv războiul şi va trage după sine în mormânt şi România, cercurile ei guvernante în alianţă cu comuniştii la 23 august au înlăturat regimul lui Antonescu şi i-au declarat Germaniei război. Din punct de vedere al intereselor naţionale ale României, reieşind din situaţia geostrategică creată, acesta a fost un pas corect, unicul posibil în acele condiţii. Alăturîndu-se coaliţiei antifasciste, ea şi-a păstrat în acele grele condiţii statalitatea, salvîndu-se de mari distrugeri. Astfel, a fost salvată viaţa multor mii de soldaţi sovietici şi români şi excluse pierderile în rîndurile populaţiei paşnice. Participarea României în război de partea coaliţiei antifasciste, fără îndoială, a apropiat biruinţa asupra Germaniei naziste. În septembrie 1944 blocul fascist este părăsit de Finlanda şi Bulgaria şi numai Ungaria mai rămâne în cadrul lui.
Totodată, vă reamintim că informații exhaustive referitoare la Moldova în anii 1941-1944 pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 3016 locuitori
Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.
Comentarii
(0)