|
Cum era numită Moldova în secolele XIV-XV
Toate sursele, cunoscute pînă în prezent, din ţările vecine, cronicile străine către sfîrşitul veacului al XIV-lea ̶ perioada „afirmării politice plenare” a Statului Moldovenesc de sine stătător nu denumesc Moldova Vlahia sau Ţară a vlahilor.
Ungaria este ţara cu care Moldova în devenire a luptat timp îndelungat pentru a-şi obţine libertatea. Cu acest regat Moldova a avut cea mai lungă graniţă, cu această ţară a avut cele mai intense legături comerciale, întîi de toate cu Bistriţa şi Braşovul. Este în firea lucrurilor că în perioada devenirii sale de sine stătătoare Moldova a avut cu Regatul Ungar cele mai diverse raporturi: de ostilitate, comerciale, diplomatice care, evident, şi-au găsit reflectare în documentele oficiale ale ambelor ţări, dar, mai ales, în cele ale cancelariei ungureşti. Acolo se află nu numai cele mai vechi, dar şi cele mai numeroase mărturii autentice scrise despre moldoveni şi Moldova din veacurile XIV-XV.
Din 1360 pînă în 1456 diferiţi emitenţi maghiari: curtea regală, voievozii şi guvernatorii Transilvaniei, episcopi, pîrgarii Braşovului au semnat 32 de documente (cunoscute pînă în present), în care, într-o formă sau alta este menţionată Moldova sau se referă la ea nemijlocit: „Terra nostra „Moldavana”, „partez Moldavanos”, „contra Moldavanos”, „vayvode Moldaviensis”, „Terra Moldavie”, „Terram Moldawanam”, „vayvoda Moldauie”, „in finibus Moldavie” ş.a.
Cea mai corectă denumire, pentru acea perioadă, a ţării est-carpatice este fixată în bula papei Eugeniu al IV-lea din 3.07.1446: regno Moldavie.
Totodată, vă reamintim că informații amănunțite referitoare la Istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent; Domnitori şi conducători; Simbolurile Moldovei istorice; Simbolurile naționale ale Republicii Moldova; Forţa spirituală a Statului Moldovenesc pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1526
- Populația:
- 3775 locuitori
Puhăceni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Puhăceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3775 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1526.
Comentarii
(0)