Mergi spre compartimentul: Istoria
11 aprilie 2023, 11:30 Istoria views 60716
De ce se urau de moarte domnitorii Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş
11 aprilie 2023, 11:30 Istoria views 60716

De ce se urau de moarte domnitorii Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş

Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rînduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii complicate, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.

Vlad Ţepeş (1431-1476), cunoscut şi sub numele Dracula sau Vlad Draculea, a domnit în Ţara Românească în anii 1448, 1456-1462 şi în 1476. Alături de Ştefan cel Mare, a cărui domnie s-a întins pe parcursul a 47 de ani (1457-1504), a fost principalul exponent al luptei antiotomane din a doua jumătate a secolului al XV-lea.

Conflictul dintre cei doi nu este subliniat în izvoarele moldave, dar sînt mai multe referiri la el în cronicile străine. Legătura foarte dură dintre cei doi domnitori apare menţionată într-un document deţinut de Vatican, care nu a fost făcut public pînă nu demult.

Istoricul Vasile Lupaşcu (Tîrgovişte) a scos recent la lumină acest manuscris scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, ce a fost însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş după ce a fost arestat de Matei Corvin. „Niccolo a stat de vorbă şi cu oştenii români, care au spus numai lucruri bune despre domnitor. I-au reliefat vitejia, faptul că nu a fost ajutat de către regele maghiar, faptul că Ştefan cel Mare a atacat Cetatea Chiliei, care aparţinea Ţării Româneşti. Şi aceste lucruri au fost reliefate de călugăr, dar tenta principală a fost denigrarea lui Vlad Ţepeş, pentru că Papa Pius al II-lea, iniţiatorul unei cruciade antiotomane, a văzut în Ţepeş un domnitor ortodox şi l-a învinuit de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi săvîrşit: trageri în ţeapă, ucideri de femei, de prunci, lucruri ce contrazic alte povestiri despre Vlad Ţepeş”, a menţionat istoricul într-un interviu pentru „Adevărul”.

Vlad Ţepeş a fost fiul legitim a lui Vlad Dracul şi al uneia dintre fiicele lui Alexandru cel Bun, femeie de rang înalt din familia Muşatinilor. Fiind copil legitim din această legătură, a fost văr direct cu Ştefan cel Mare. Izvoarele spun că cei doi au copilărit împreună.

Istoricii au păreri diferite privind relaţiile dintre cei domnitori ajunşi la maturitate. Țepeş a primit sprijinul lui Ştefan de mai multe ori, dar sprijinul a fost acordat şi invers. Controversele istoricilor sînt legate de conflictele dintre cei doi.

„De exemplu, atunci cînd Ştefan cel Mare a urcat pe tron în 1457, a fost ajutat şi de Vlad Ţepeş. Relaţiile dintre ei s-au stricat în 1462, atunci cînd Vlad Ţepeş, în celebrul asediu de noapte de la Tîrgovişte împotriva turcilor, i-a pus pe fugă pe duşmani, dîndu-le foc corturilor în noaptea dinaintea bătăliei. Ştefan cel Mare era atunci aliat al turcilor, fiindu-i promisă de către aceştia cetatea Chilia”, spune istoricul vasluian Laurenţiu Chiriac.

Tot Ştefan cel Mare a incendiat oraşele Tîrgul de Floci şi Brăila din Ţara Românească, condusă la acel moment de Vlad Ţepeş.

Relaţiile dintre cei doi au fost reluate după 1475, cînd Ştefan cel Mare a intervenit pe lîngă Matei Corvin (regele maghiar) pentru a-l elibera din închisoarea de la Buda pe Vlad Ţepeş”, adaugă istoricul Laurenţiu Chiriac.

Relaţiile moldo-muntene au început în primăvara lui 1457 sub auspicii promiţătoare, prin sprijinul militar oferit de Vlad Ţepeş lui Ştefan cel Mare pentru îndepărtarea lui Petru Aron şi ocuparea tronului Moldovei.

Opţiunile diferite ale celor doi domni i-au îndepărtat în scurt timp. Mai mult, ei s-au situat în tabere diferite. Orientările politice externe ale celor doi veri între anii 1459-1461/1462 s-au dovedit decisive pentru evoluţia raporturilor de ambele părţi.

Relaţiile dintre cei doi s-au tensionat şi în urma azilului politic acordat de Mathias Corvin lui Petru Aron. Prin înţelegerea încheiată la 1 octombrie 1460 de saşii şi secuii din Transilvania cu Vlad Ţepeş, primii se angajau să acorde sprijin domnitorului Ţării Româneşti ("un ajutor de 4.000 de oameni înarmaţi") în cazul unui atac survenit din partea turcilor sau al Moldovei.

Cronicarul turc Sa'adeddin Mehmed (secolul XVI) a relatat evenimentul şi a afirmat că în 1462 Vlad Ţepeş se afla în duşmănie veche cu domnul Moldovei: „Pe cînd oastea islamică nu-şi potolise încă setea, s-a văzut o ceată numeroasă de oşteni ghiauri. Deoarece Vlad Ţepeş se afla în duşmănie veche cu domnul Moldovei, acesta socotind sosirea victorioasă a sultanului un bun prilej, se pregătise să devasteze Ţara Românească. De aceea, aflînd aceasta, el (Vlad Ţepes, n.n.) a trimis ceata aceea de nelegiuiţi ca să oprească trecerea moldoveanului.”

Expunerile istorice ale lui Laonikos Chalkokondylas relatează că turcii și moldovenii au decis „să împresoare orașul așa-numit Chilia, al lui Vlad de la gura fluviului”.

Momentul culminant al conflictului moldo-muntean l-a constituit asediul Chiliei de către Ştefan cel Mare din iunie 1462, punct strategic de o importanță deosebită, care permitea controlul asupra gurilor Dunării, respectiv a comerţului în zonă.

Relaţiile dintre Vlad şi Ştefan se refac ulterior şi este cunoscut istoricilor că voievodul moldovean a intervenit pe lîngă Matei Corvin să-l elibereze din închisoare pe Vlad Ţepeş. În noiembrie 1462, Vlad Ţepeş a fost arestat sub acuzaţia de trădare şi încarcerat la Vişegrad vreme de 12 ani. Apoi a fost silit să locuiască aproape 2 ani la Buda, cu domiciliu forţat. A fost eliberat în 1475, la cererea lui Ştefan cel Mare, în contextul presiunilor turceşti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunăre.

Sursa: adevarul.ro

Cuvinte cheie:

istoria , Stefan cel Mare , Vlad Tepes

Comentarii

 (3)
  • #4 emef Răspunde Citează selecţia
    Pentru Anonymus: Situl "moldovenii.com" e produsul unui mod de a gandi aproape patologic in persistenta in prostie: de pilda, personajele din spatele sitului chiar se iau in serios cand sustin aberatii antistiintifice gen 8000 de ani de vechime a  moldovenilor in tinut ori latina ca limba derivata din limba dacilor... Altfel, grupusculul respectiv de moldovenisti sfertodocti practica plagiatul fara cea mai mica jena. Procedura tipica e sa preia texte românesti, sa schimbe -- cand e vorba de limba -- "româneste" in "moldoveneste" si voila stire! De data asta se pare ca analfabetului de serviciu i s-a gripat functia de "Replace" si a lasat in text anatema cu Stefan cel Mare drept "român"...
  • #2 Anonymous Răspunde Citează selecţia
    "Relaţiile s-au stricat în 1462" si " Ştefan cel Mare era atunci aliatul turcilor"

    Ooops! Ia stati putin!!!! Stefan a fost aliatul turcilor???? Cum ramane atunci cu Stefan care ii pedepsea pe valahii tradatori ca s-au aliat cu musulmanii????
  • #1 lubava Răspunde Citează selecţia
    История говорит о том, что Молдавия и Валахия всегда были разными государствам. Почему же униаты не учитывают этот факт. И кричат о единой Румынии... А некоторые молдаване им поддакивают. 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.