Mergi spre compartimentul: Istoria
03 aprilie 2016, 13:50 Istoria views 18895
S-a descoperit meniul. Ce au mâncat apostolii și Iisus la Cina cea de Taină
03 aprilie 2016, 13:50 Istoria views 18895

S-a descoperit meniul. Ce au mâncat apostolii și Iisus la Cina cea de Taină

Meniul servit la ultima masă a lui Iisus cu cei 12 apostoli nu mai reprezintă, se pare, un secret. Specialistul în arta culinară Miguel Angel Amodovar a scris o carte pe această temă.

Miguel Angel Amodovar susține însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor și ar fi insistat ca apostolii săi să mănânce 'din toate'. Însoțit și de mama sa și de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos și luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălțime foarte mică.

Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de țelină, simbolizând viața plină de lacrimi și tristețe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt.

Felul al doilea a constat în pește - prăjit, la grătar sau la cuptor - însoțit de un sos dulce-acrișor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de pește pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor pești din Marea Galieii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oțet și vin, cu nuci și curmale tăiate mărunt.

Principalul fel de mâncare a fost din miel sau ied, așa cum se spune în capitolul 12 din Cartea Exodului și de la care a pornit și tradiția consumării acestui tip de carne cu ocazia Paștelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuișoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare și piper. Ca garnitură se putea adăuga linte, scrie Agerpres.

Cina s-a încheiat cu 'Jaroset', un fel de mâncare evocând lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este făcut pe bază de compot de curmale, cu mere și caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorțișoară, miere și vin dulce.

Un alt fel de mâncare ar fi fost și cu carne de potârniche, susțin unii, amintind că acesta era un aliment destul de răspândit în vremea lui Irod. Alții sunt de părere că numai oamenii avuți își puteau permite să pună pe mesele lor un asemenea aliment, așa încât el nu ar fi făcut parte din meniul lui Iisus și al apostolilor săi.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

alimentatie , Iisus , istoria

Comentarii

 (2)
  • #2 fritz Răspunde Citează selecţia
    <p>Подробности из жизни Иисуса, в том числе и Тайной Вечери, можно найти в книге "Партия Иисуса" (можно найти на Озоне или на Литрес). Занятное чтиво!</p>
  • #1 gonchar Răspunde Citează selecţia
    Совсем башню снесло этим псевдоисторикам? Какие блюда из мяса  соусом из вина и десерты? Они ,т.е. Иисус с учениками были голодранцами! Корочка хлеба, чаша с водой, может быть финики. И всё.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.