Mergi spre compartimentul: Istoria
21 iunie 2023, 16:30 Istoria views 14798
21 iunie 2023, 16:30 Istoria views 14798

Sulgerul în Moldova - 567 de ani de istorie


Foto: artindex.ro

Sulgerul a fost menţionat documentar pentru prima dată în Moldova în anul 1456, acum 566 de ani. În Evul mediu, sulgerul (sau slugerul) era un dregător însărcinat cu strîngerea sulgiului (dare care se plătea pentru vitele sau oile tăiate, una din principalele surse de aprovizionare cu carne a curţii domneşti.

Sulgerul se ocupa cu aprovizionarea cu carne a curţii domneşti şi a armatei şi era şeful măcelarilor. Primea bani de la vistierie pentru a cumpăra vite pentru curte şi se ocupa de vitele confiscate în ţară. Subalternii săi erau vtori- şi tretisulgerul si sulgereii. În Moldova a mai existat in secolul XVII şi un „cămăraş de sulgiu”.

A făcut parte din sfatul domnesc, apoi a decăzut treptat ca importanţă.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
571 locuitori

Corneşti este un sat din cadrul comunei Secăreni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Hîncești și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 571 locuitori. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.