Spre compartiment: Istoria
13 ianuarie 2015, 14:35 Istoria views 34826
13 ianuarie 2015, 14:35 Istoria views 34826

O nouă ipoteză. Cum a murit Alexandru cel Mare


Foto: blogspot.com

Un toxicolog din Noua Zeelandă susţine că a găsit cel mai plauzibil scenariu prin care Alexandru cel Mare ar fi fost otrăvit, scrie Daily Mail.

Conducătorul Macedoniei a clădit un imperiu legendar înainte de moartea sa misterioasă, considerată de mulţi prematură, la vîrstă de 32 de ani, în anul 323 î.e.n.

Unii istorici susţin că moartea conducătorului a fost din cauze naturale, în timp ce alţii argumentează că ar fi fost ucis în secret la un banchet.

Un toxicolog de la Centrul Naţional de Otrăvuri din cadrul Universităţii Otago, Noua Zeelandă, crede că a descoperit modul în care ar fi putut fi omorît Alexandru cel Mare în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Leo Schep este de părere că ipotezele luate în calcul otrăvirea pînă acum, respectiv otrăvirea prin arsenic sau stricnină, nu sînt plauzibile deoarece aceste substanţe l-ar fi omorît mai repede.

În opinia sa, spînzul alb fermentat şi servit drept vin ar fi fost cauza. Planta era cunoscută în acea perioadă şi folosită de greci drept tratament pentru inducerea vărsăturilor.

Consumul acestui vin ar fi putut duce la cele 12 zile agonizante prin care a trecut conducătorul înainte de a muri, legat la pat şi incapabil de a vorbi.

Schep şi-a început cercetările în 2003, după ce a fost contactat de o echipă de la BBC care lucra la un documentar despre moartea lui Alexandru cel Mare.

"M-au rugat să încerc să aflu ce s-a întîmplat şi eu mi-am spus <sigur, voi încerca. Îmi plac provocările!>", îşi aminteşte toxicologul.

Iniţial, el nu se aştepta să găsească un răspuns la această întrebare, însă, după mai bine de un deceniu de cercetări, concluziile sale sînt că, cel mai probabil, Alexandru cel Mare a fost otrăvit cu vin fermentat din spînz.

"Nu vom ştii însă niciodată ce s-a întîmplat cu adevărat", a conchis cercetătorul.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

istoria , Grecia , civilizatie , descoperire , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.