|
Lucrări ne auzite pînă acum au răsunat la concertul dedicat lui Ion Aldea-Teodorovici ©
Un concert dedicat marelui compozitor Ion Aldea-Teodorovici, organizat la Sala cu Orgă, a readus în prim-plan atît creațiile sale nemuritoare, cît și problema păstrării memoriei marilor artiști moldoveni.
Pe data de 28 noiembrie, Sala cu Orgă din Chișinău a găzduit un concert special dedicat marelui compozitor Ion Aldea-Teodorovici. Cu sprijinul fiului său, Cristofor Aldea-Teodorovici, Orchestra Națională de Cameră a interpretat cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului, dar și cele academice, ne cunoscute pînă azi.
Vizitatorii concertului au avut plăcerea să audă piese ce cuprind o gamă largă a operei lui Ion Aldea-Teodorovici. Concertul a început cu două creații academice timpurii, ne cunoscute publicului larg, scrise de compozitor în perioada studenției sale – un cvintet pe două teme. Prima, o procesiune, exprimată prin mijloace muzicale de o înaltă încărcătură emoțională, inspirată din muzica folclorică. A doua, una lirică, o improvizație apropiată de muzica lăutărească.
Pe scenă au mai răsunat rapsodia, devenită lucrarea de absolvire a tînărului muzician; balada folclorică; piesa din filmul „Iona” în stil jazz-rock cu elemente de sintetizator; „tema dimineții”, parte a spectacolului „Pomul vieții”; piesa de dragoste „Ești un crin”, fragment din simfonia rock „Anotimpuri” pe versurile lui Vasile Alexandru; tema muzicală din filmul „Am fi avut o altă soartă”; piesa „O rămîi” pe versurile lui Mihai Eminescu, iar la sfîrșit celebra „Bucurați-vă, prieteni”.
Evenimentul a trezit sentimente profunde în rîndul celor prezenți, iar regizorul Valeriu Jereghi, un prieten apropiat al lui Ion Aldea-Teodorovici, cu care au lucrat împreună la crearea mai multor filme, a oferit o perspectivă sinceră asupra moștenirii acestuia.
Totodată, Jereghi a evidențiat importanța inițiativelor individuale, subliniind eforturile fiului compozitorului, Cristofor Aldea-Teodorovici. „Slavă Domnului că există fiul său, Cristian. Numai anul acesta el a organizat trei evenimente în memoria părinților săi. La teatrul verde, șase mii de oameni s-au ridicat în picioare. Dar dacă Cristian nu era din domeniul muzicii sau dacă era plecat, toate operele lui Ion ar fi dispărut. Asta mă doare cel mai mult”, a declarat cu tristețe regizorul.
Jereghi și-a amintit cu emoție și perioada în care lucra împreună cu Ion Aldea-Teodorovici la filme. „Am realizat împreună patru filme. Muzica din „Am fi avut o altă soartă/ Всё могло быть иначе” răsună astăzi în Piața Marii Adunări Naționale cu atît pafos, dar nimeni nu știe că este muzica dintr-un film creat de noi. Atunci, tinerei, cînd umblam prin parc și Ion proba la piat niște teme dramatice. Era o echipă întreagă, dar Ion era dirijorul emoțiilor din film”, a spus Jereghi.
La final, regizorul a făcut un apel către autorități și public pentru susținerea culturii naționale. „Cred că trebuie un statut special pentru cultură în țara asta. Moldova este o țară plină de talente, iar cultura noastră este primită oriunde, pe orice continent. Este păcat că mulți oameni de cultură din toate domeniile sînt uitați. Este nevoie de un program de stat pentru renașterea acelui nivel care a fost cîndva atins de arta, literatura și cinematograful nostru”, a încheiat regizorul.
Concertul dedicat memoriei lui Ion Aldea-Teodorovici a fost un eveniment plin de emoție, dar și un prilej de reflecție asupra responsabilității noastre pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale ale Moldovei.
Printre partenerii evenimentului – DAAC Hermes.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1806
- Populația:
- 2248 locuitori
Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.
Comentarii
(0)