|
De ce venele sînt albastre dacă sîngele este roșu
Sîngele este întotdeauna roşu, totuşi venele par să fie albastre, atunci cînd sînt privite prin piele. Cu cît venele sînt mai adînci şi pielea este mai palidă, culoarea albastră pare să fie mai puternică.
Din acest motiv, încă din perioada medievală, nobilimea spaniolă şi, mai tîrziu, întreaga aristocraţie europeană spunea că ar avea "sînge albastru" (n.r. sangre azul, în spaniolă). Venele lor, care se observau uşor prin pielea palidă, îi deosebeau de categoriile mai sărace, ai căror membri munceau în aer liber, sub razele soarelui şi se bronzau. Spaniolii se bazau pe venele uşor vizibile pentru a-şi demonstra originea curată, care nu a suferit amestecuri de sînge, mai ales cu sînge maur.
Nuanţa albastră a venelor nu se datorează însă nici originii nobiliare şi nici timpului petrecut în casă, departe de razele soarelui, ci este, mai degrabă, unui fenomen optic. Atunci cînd lumina trece prin ţesutul uman, întîlneşte celule şi alte structuri, care fie o absorb, fie o reflectă, relatează Business Insider.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1426
- Populația:
- 3350 locuitori
Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.
Comentarii
(0)