18 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 125
Aflîndu-se la răscruce de drumuri geopolitice, este important ca Moldova să nu-și piardă suveranitatea
18 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 125

Aflîndu-se la răscruce de drumuri geopolitice, este important ca Moldova să nu-și piardă suveranitatea

Pe 20 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Comisia Electorală Centrală a înregistrat în calitate de candidați 11 concurenți, care la această etapă desfășoară o campanie electorală activă. Cît de interesante sînt persoanele care pretind la funcția de șef al statului, care sînt șansele lor, de ce fel de președinte are nevoie Moldova, ce va salva țara de război – la aceste și multe alte întrebări a răspuns analistul politic Nicolae Pascaru într-un interviu acordat portalului Noi.md.

Alegători slab informați

- Așadar, campania electorală prezidențială a început. Ce putem spune despre ea? Candidați sînt mulți, dar cît de interesanți sînt ei?

- Aceasta este, probabil, cea mai controlată, cea mai slabă campanie electorală din ultimii ani, pentru că guvernarea, în frunte cu Maia Sandu și PAS, împreună cu partenerii occidentali, au curățat aproape tot spațiul mediatic din Moldova. Astfel de condiții nu au existat nici în timpul lui Vladimir Voronin, nici în timpul lui Vladimir Plahotniuc. Au fost încălcate prevederi ale Constituției Republicii Moldova și ale dreptului internațional, precum și ale Cartei ONU - principiile libertății de exprimare. Iar după închiderea canalelor TV cu un punct de vedere diferit de cel al guvernării, foarte puține informații au ajuns la cetățeanul de rînd. Deși candidați sînt mulți, pe mulți dintre ei majoritatea alegătorilor nu îi cunosc.

Ca fost deputat, am călătorit mult prin raioane și m-am convins că o parte semnificativă a populației (aproximativ 80%) nu înțelege întotdeauna clar diferența dintre parlament, guvern și președinție. În plus, alegătorii nu își pot aminti care dintre candidați, cînd și ce au făcut. Își pot aminti de doar trei sau patru, maximum cinci, personalități populare. Și, din cauza faptului că presa nu prea mai există acum - zeci de site-uri au fost blocate și peste 15 canale TV au fost închise – candidaților le este greu să transmită maselor programul lor electoral. Le rămîne doar să meargă prin localități cu broșuri, iar acum, toamna, majoritatea oamenilor lucrează la cîmp, s-au copt strugurii și este timpul să facă tulburel... Mulți nici măcar nu știu exact cînd este ziua alegerilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

geopolitica , Moldova , suveranitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
24 locuitori

Șevcenco este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 112 km de Chișinău. Populaţia satului Șevcenco alcătuia 24 de oameni în anul 2004. Satul Șevcenco a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.