16 august 2024, 14:00 Natura şi turismul views 1133
Agricultorii din nordul țării spun că pămîntul este foarte uscat și culturile se vestejesc
16 august 2024, 14:00 Natura şi turismul views 1133

Agricultorii din nordul țării spun că pămîntul este foarte uscat și culturile se vestejesc

Agricultorii din nordul țării spun că pămîntul este foarte uscat, iar culturile se vestejesc pe zi ce trece. Așa cum mai bine de jumătate din recoltă este compomisă de caniculă, fermierilor le este frică că nu își vor putea recupera nici măcar investițiile făcute în acest sezon.

Canicula și lipsa precipitațiilor au cauzat probleme grave culturilor de legume, precum roșiile, ardeii, varza, cartofii și morcovii.

"Referitor la cartof, am făcut investiții într-un sort de elită, dar nu avem nimic, doar curpenul a ieșit din cauza acestei secete", a declarat agricultorul, Tudor Iaz din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, notează Noi.md cu referire la tv8.

Plantele sînt ofilite, iar roșiile și ardeii nu se mai coc așa cum ar trebui, mai spune fermierul, care se teme că nu va putea recupera investițiile făcute în acest sezon.

„Pe viitor nu știm cum ne vom ocupa, pentru că nu avem sursă de apă. Nu are rost să investim bani și să dăm la bănci credite, pe care nu le putem da înapoi”.

Potrivit tvn, Tudor Iaz cultivă legume pe aproximativ 10 hectare.

Amintim că Executivul a declarat că înțelege grteutățile cu care se confruntă mai mulți producători din cauza secetei. Premierul Dorin Recean a anunțat că se va întîlni marți cu reprezentanții sectorului agricol pentru a discuta situația.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

agricultorii moldoveni , seceta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
3116 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiovca și Ocnița. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ocnița și la 239 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3116 de oameni. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.