|
Scriitorul Aureliu Busuioc ar fi împlinit astăzi 96 de ani
Poetul, prozatorul și dramaturgul Aureliu Busuioc, eseist, jurnalist, publicist, redactor, scenarist și traducător, laureat al Premiului Național ar fi împlinit astăzi 96 de ani.
S-a născut pe 26 octombrie 1928 în satul Codreanca din județul interbelic Orhei, astăzi raionul Strășeni. Provine dintr-o familie de învățători. A urmat liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat și la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi "repatriat". Revine în Moldova în 1949. Studiază la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Publică epigrame, parodii, poezii umoristice în ziarul „Tinerimea Moldovei” și revista „Chipăruș”, transmite moldpres.md.
Are un debut dublu – placheta pentru copii „La pădure” (1955) și volumul de versuri satirice „Prafuri amare” (1955). Editează ulterior plachetele: „Piatra de încercare” (1958), „Firicel de floare rară” (1961) și „Aventurile lui Nătăfleață” (1961), „Cizmele cocostîrcului” (1967), „Marele rățoi Max” (1968), ultimele destinate copiilor.
În 1966 publică romanul „Singur în fața dragostei”, urmat alte romane: ”Unchiul din Paris” (1973), ”Lătrînd la lună” (1997), ”Pactizînd cu diavolul (1999, 2013), ”Spune-mi Gioni (2003)”, ”Hronicul Găinarilor” (2006), ”Și a fost noapte” (2012) ș.a. A scris piesele de teatru ”Radu Ștefan, întîiul și ultimul”, ”Și sub cerul acela” ș.a. Traduce din literatura rusă și universală, din operele scriitorilor Alexandru Blok, Anton Cehov, Nicolai Gogol, Alexandr Pușkin, Alexandr Griboedov, Maxim Gorki, Mihail Șolohov, Sándor Petőfi, O. Henry, Byron, etc. Romanul său ”Singur în fața dragostei” a fost ecranizat la Studioul ”Moldova-film”. A fost, de asemenea, autor al mai multor scenarii de film.
A fost șef de sector la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef adjunct la revista „Chipăruș”, redactor-șef la ziarul ”Tinerimea Moldovei”, consultant literar, iar în 1977-1987 - secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
S-a stins din viață la 8 octombrie 2012.
Sursa:
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
- Această plantă face parte din rândul celor mai remarcabile ierburi tămăduitoare!
- Minunea arhitecturală a Indiei — vechiul puț Rani-ki-vav (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XVIII
- Populația:
- 1800 locuitori
Caragaș este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Slobozia și la 94 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2000, populaţia satului constituia circa 1800 de oameni. Satul Caragaș a fost întemeiat în secolul XVIII.
Comentarii
(0)