10 mai 2022, 14:00 Răspunsul nostru către www.timpul.md views 1472
Construcția blocului din coasta Ambasadei SUA la Chișinău continuă
Foto: realitatea.md
10 mai 2022, 14:00 Răspunsul nostru către www.timpul.md views 1472

Construcția blocului din coasta Ambasadei SUA la Chișinău continuă

În timp ce autoritățile și instituțiile statului, cît și cele municipale, fac ping-pong între ele, construcția blocului cu șapte etaje în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Alexei Mateevici 109/2, continuă, transmite realitatea.md.

Atît Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, în subordinea cărui se află Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, cît și Primăria Municipiului Chișinău, își pasează responsabilitatea pentru eliberarea actelor permisive de construcție a blocului lîngă Ambasada SUA la Chișinău.

Într-o ultimă declarație referitor la construcția în cauză, primarul Ion Ceban a declarat repetat că Primăria nu ar avea pîrghiile legale necesare pentru a interveni. Astfel, acesta a solicitat Guvernul să intervină.
Ieri am discuta cu colegi în condițiile diferitor aspecte legate de sectorul construcțiilor din Chișinău. Ei mă asigură că actele au fost eliberate în conformitate cu prevederile legale. Ceea ce mă deranjează pe mine, pentru că exact din clădirea pe care o vedeți (clădirea Guvernului Republicii Moldova), s-a declarat că se va merge la demolări începînd cu luna octombrie. În momentul în care a fost depistată o ilegalitate, fie de ASP, fie CNA, Guvern sau oricare altă instituție, cred că sînt suficiente pîrghii pentru a interveni în proces. Repet, din acele 1500 de acte permisive eliberate de către primăria municipiului Chișinău în mandatul meu, nu a fost contestată nici una ca să fie anulată. Nici una. Vorba este multă. Cineva poate arată cu degetul. Dacă este temei, poftim. Noi am trimis și lista construcțiilor care au conotație ilegală. Rugam guvernul să intervină cu competentele respective pentru că așa cum am menționat, noi nu avem aceste competențe definite în legislație. sîntem gata cu prima cărămidă care vă cădea, să ajutăm cu echipele de intervenție, a declarat Ion Ceban.

În urma unei discuții purtate cu Anetta Dabija, cofondatoarea și președinta A.O. “Salvați Chișinăul” a precizat că motivele pentru care nici una dintre instituțiile responsabile nu intervin nu sînt clare. Mai mult decît atît, pe loc drept, se ignoră legea din domeniu.

Totodată, cofondatoarea și președinta A.O. “Salvați Chișinăul” a adăugat că a expediat mai multe scrisori către diverse instituții, însă toate se rezumă la același ping-pong pe care-l realizează autoritățile publice centrale și locale din Chișinău.

Potrivit Anettei Dabija, una dintre soluții ar fi contestarea în instanță. Acest lucru îl pot face instituțiile implicate în proces sau locuitori din zona care sînt afectați de această construcție.

La noi se întîmplă să meargă în instanța, de regulă, vecinii sau evident că autoritățile care pot face asta, doar că autoritățile care pot face asta, probabil nu sînt interesate de asta sau nu cunosc, noi doar putem să bănuim care sînt cauzele. În continuare se ignoră legile din domeniu, se ignoră legea ocrotirii monumentelor și se ignoră actele din domeniul construcțiilor. Noi nu o să ne oprim din a scrie sesizări și a scrie petiții știu că asta nu neapărat ne ajută la soluționarea problemei, dar asta e ceea ce putem noi să facem, a precizat Anetta Dabija.

Așa cum menționam de la bun început, autoritățile își pasează responsabilitățile. Ion Ceban a declarat că nu are pîrghii legale, în timp ce ministrul Andrei Spînu afirmă că primăria este principala instituție responsabilă în acest caz.

Eu sper că CNA se va duce la primăria Chișinău și o să îi apuce de mîna pe toți cei care dau astfel de autorizații ilegale or autorizațiile de construcție pe care le eliberează primăria. Și primăria este responsabilă. Urmează un pachet de modificare a legislației. Da pînă atunci blocul acesta se ridică și e zona istorică. Exact pentru că toți dau din umeri. În mod normal această companie ar trebui să se oprească pentru există un vid legislativ, nu poate să intervină poliția și apoi ei pot contesta odată ce au acte, a menționat Spînu.

La fel, Ministrul Culturii declara la sfîrșitul lunii trecute că metoda atacării în instanță este destul de dificilă în contextul în care aceste procese durează în timp și nu au finalitate.

Această pîrghie este foarte slabă, ea este atacabilă în instanța, noi avem deja experiență și am mers pe această cale și avem procese care nu mai au finalitate. De această nu aș vrea să merg pe această cale, dacă Primăria nu va întreprinde nimic, dacă Procuratura Generală nu va întreprinde nimic, dacă Centrul Național Anticorupție nu va întreprinde nimic, și ultima baricada va rămîne ministerul Culturii, da, noi vom interveni și vom retrage acel aviz, a menționat Sergiu Prodan.

Organele de drept investighează modul în care a fost eliberată autorizația de construcție a blocului buclucaș din strada Alexei Mateevici, din preajma sediului Ambasadei SUA. Deși terenul situat chiar în centrul Chișinăului are destinație specială, iar legea interzice construcția blocurilor locative în zonă, o companie de construcții a obținut actele permisive pentru a construi un complex rezidențial.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

construcție , bloc , ambasada , SUA , Chisinau , continuare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.