Antonovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Sîngerei şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Antonovca a fost întemeiat în anul 1910.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
О молдавском языке
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#161 promoldova 04 septembrie 2011 | 20:40 lvl100: Dar la intrebari retorice raspunzi ?
Multumesc marelui etnic cultural romin ca imi acordati atita atentie si monitorizati greselile unui simplu basarabean zombat de ocupatia ruseasca. Desigur dumneavoastra niciodata nu faceti greseli.
-
#162 lvl100 04 septembrie 2011 | 19:49 promoldova: Cum de obicei rominii se fac tare destepti. Parca nu e clar ca este o gresala mecanica, da m-am referit la 1818.
Dupa ce ca tu ai gresit, tot tu esti cu gura mare. Halal civilizatie.
promoldova:Nu raspund la interebari ritorice
Dar la intrebari retorice raspunzi ?
-
#163 promoldova 04 septembrie 2011 | 19:44 Nu raspund la interebari ritorice :)))))). Cunosc eu foarte bine toate teoriile si sensurile acelei notiuni.
-
#164 promoldova 04 septembrie 2011 | 19:18 #135
Cum de obicei rominii se fac tare destepti. Parca nu e clar ca este o gresala mecanica, da m-am referit la 1818.
-
#165 CalinRomania 04 septembrie 2011 | 18:05 La data respectiva -29.04.1918-Alexandru I era mort demult,poate te referi la Nicolae al II-lea........dar deja acesta abdicase-daca nu era deja asasinat de comunisti...iar apoi......
deja de la 27.03.1918 taritoriul dintre Prut si Nistru se unise cu Moldova de la vest de Prut ( caci atata teritoriu liber ramasese Romaniei - cu capitala la Iasi-restul fiind ocupat de Puterile Centrale).Poate totusi ai scris gresit 1918 in loc de .....1818 ? Poate ?........
Dar nu uita sa-mi raspunzi totusi la intrebarea mea de la #129 . :))))))
-
#166 CalinRomania 04 septembrie 2011 | 18:00 Si o mica curiozitate.........#132...."
Asezamintul obrazovaniei oblastei Basarabia legiferat prin rescriptul lui Alexandru 1 in 29.04.1918. -acest act imperial fundamental pentru instituire sistemului de ocirmuire interna civila a Basarabiei. -
#167 CalinRomania 04 septembrie 2011 | 17:54 Draga promoldova,imi raspunzi ,te rog frumos la intrebarea pe care ti-am adresat-o la #129 ?
-
#168 promoldova 17 august 2011 | 21:23 Citeşte mai departe -
#169 claulea 01 august 2011 | 16:49 Vai cat m-am mai amuzat citind despre "dulshilii grai maldavieniesc". Si cel mai grav e ca sunt convins ca sunt destui suficient de naivi sa creada cele scrise, luandu-le ca pe ceva oficial si adevarat. Ma adresez acum tuturor vorbitorilor de limba "moldoveneasca" (vorbitorii de romana sau rusa nu au nici o vina) si in special autorului acestei mizerii "documentate": vedeti ca prin 1521 era un "moldovean" Neacsu pe numele lui, prin capitala Tarii Romanesti, care trimitea un document (cel mai vechi atestat) catre judele Brasovului (tot moldovean probabil), redactat in...LIMBA MOLDOVENEASCA. Asa ca Ureche &co...degeaba s-au apucat sa scrie cu un secol mai tarziu, ca in Tara Romaneasca si Ardeal tot "moldoveneste" se vorbea.
Iar cuvintele acelea "introduse in mod nejustificat" au si ele un nume-neologisme.
-
#170 IonPopescu 24 iulie 2011 | 21:38 Citeşte mai departe -
#171 CalinRomania 23 iulie 2011 | 23:50 Draga promoldova..........................intai si intai vreau sa te intreb un lucru .
Esti sau nu de acord ca pe teritoriul Moldovei medievale-cel mai vechi termen care denumeau populatia locala era acela de vlah ,voloh,si derivatele sale ? Iar limba vorbita -logic era limba valaha ?
Ma refer desigur la perioada de dupa disparitia statului dac.
Raspunde-mi te rog la aceasta intrebare ca sa lamurim un aspect.
-
#172 promoldova 23 iulie 2011 | 20:56 Pentru Calin etnonimul valah,vlah,voloh si altele care au mai multe sensuri nu au nimic comun cu etnonimul romin(roman) care a aparut si a inceput sa fie folosit de unii(la inceput mai mult in sens de stramosi) numai in sec 17, pina la acest timp istoria nu cunoaste acesata notiune in sens etnic. Ruminii in Transilvania si Valahia din sec 16 se numeau tarani iobagi.
-
#173 promoldova 23 iulie 2011 | 20:51 Istoric existau doua glotonime limba valaha si limba moldovneasca care dupa aparitia teoriei romaniste in sec 17 a inceput sa fie numita si romaneasca. Adica istoric moldovenii au dreptul la acest glotonim. Moldova era cultural mai dezvoltata si anume graiul moldovnesc a stat la baza limbii romine contemporane.
-
#174 costica 06 iulie 2011 | 17:23 59 Adrianis spune adevaru zicind că unii au răstălmăcit istoria şi au întors-o cu fundul la soare de câteva zeci de ori doar ca să o pună într-o poziţie care i-ar aranja pe ei , doar pentru aceasta comanda ,,savantii” primesc bani grei, Drept exemplu nu putini bani s-au cheltuit pentru istotia falsa scrisa de Nazaria, care dupa citeva luni sa fie scoasa din ivatamint de Academia de Stiinte. Ore putini bani s-au spalat prin editarea dictionaruli Stati, care vroia sa demonstreze diferenta dintre lima romina si limba romana (moldoveheasca), Oare putine scrematuri depune Ioanic si Vados răstălmăcind scrierile cronicarilor, întorcind-le cu fundul la soare de câteva zeci de ori doar ca să le pună într-o poziţie care sa apere ,,Mpldovenismul primitiv”
-
#175 costica 06 iulie 2011 | 16:23 Citeşte mai departe -
#176 CalinRomania 06 iulie 2011 | 14:06 Nu pot sa-ti dau decat dreptate ,draga costica ...."A te numi oltean, ardelean, banatian, moldovean intr-adevar e o mindrie pentru fiecare in parte, dar tot odata noi facem parte din neamul romanesc, adica toti de la Roma(ni) ne tragem." -
#177 costica 06 iulie 2011 | 13:12 Citeşte mai departe -
#178 costica 06 iulie 2011 | 12:58 ARGUMENTBETON (*10) intreaba pe Vados: ,, Spune sincer - cu cit esti platit ca sa postezi mesaje pe forum???”
La care VADOS (*11) raspune intr-o limba ,,maldaveneasca” ,, Ni paveri si eu vobse nu am nevoi di bani. Eu am facut saitu ista.”- in traducere inseamna (Nu crezi? eu in general nu am nevoe de bani, Siteu e de mine produs)
Am observat ca pe tema О молдавском языке propusa de administratia lui VADOS si-au spus parerea doar citiva forumisti, printer care si eu Discutiile cu acesti,,Savanti” nu sunt altceva decit un dialog intre doi surzi, sau o convorbire dintre doctor cu bolnavul sau din casa de nebuni- ertata sa-mi fie comparatia,
-
#179 CalinRomania 30 iunie 2011 | 22:00 "ci totdeauna ş'au ţinut numele său cel vechiu, pe care îl avea toţi Romanii, când era Roma cetatea a toată lumea"
Imi spui si mie draga Cronos care este numele "sau cel vechiu" pe care Moldovenii TOTDEUNA S'AU TINUT ????? Nu cumva acela de.........rumani-romani ???
-
#180 CalinRomania 30 iunie 2011 | 21:56 Draga Cronos.....sa mergem iarasi la capitolul " CAP. IV. Despre limba sau graiul Moldovenilor" din celebra lucrare a lui Dimitrie Cantemir "Descrierea Moldovei"......
"II. Cumcă Moldovenii nici odinioară nu s'au chemat Italieni, precum s'au chemat alţi Romani în multe locuri după aceea, ci totdeauna ş'au ţinut numele său cel vechiu, pe care îl avea toţi Romanii, când era Roma cetatea a toată lumea, măcar că aceasta nu stă împotrivă, căci Ungurii şi Leşii îi numesc pe dânşii Vlah; care nume obişnuesc neamurile acestea să-l dea şi Italienilor.
Iară eu mai bucuros cred, că neamurile acestea fiind învecinate şi mai cunoscute cu Moldovenii, întâi Moldovenilor au dat acest nume Vlah şi apoi mai pe urmă la Italia; însă nu l'au luat dela Italia ca să-l dea Moldovenilor."..