Hîrtop este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 138 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1859.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
О молдавском языке
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#101 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 16:05 Citeşte mai departe -
#102 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:53 Citeşte mai departe -
#103 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:48 Citeşte mai departe -
#104 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:43 Binenteles ca de asemenea in acel articol ,in mod vadit bazat pe faptul ca cititorul nu cunoaste realitatea,si dorind sa dea o baza "stiintifica" acestui argument autorul sau autorii cauta sa "taie" din expresiile adevarate ale unor mari oameni de cultura ca apoi sa le adauge comentariile lor modificandu-le in acest fel sensul original.........
"Evident, aceste şi altele bine cunoscute dovezi deosebitoare nu afectează forma literară comună a vorbirii pe care moldovenii de vreo 700 de ani o numesc moldovenească, iar valahii au declarat de prin veacul al XIX-lea că e „românească”."...............................
Daca ai citit randurile de mai sus cred ca te-ai lamurit cat de FALSA este afirmatia de mai sus............De fapt TOTI ROMANII inclusiv moldovenii ,de la inceputuri si-au numit limba si natia lor ca fiind romaneasca /rumaneasca
-
#105 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:35 Citind despre aceste lucruri ....ce parere iti mai faci,draga victor ?..................
Iata poezia ,care de altfel este frumoasa dar exprima un MARE NEADEVAR.........
Mama limbii româneşti
Fie el cît de mirific,
Fie cît de inventiv,
„Adevărul ştiinţific,
Este foarte relativ.Veci de veci nu se mai schimbă
Ce ni-i dat de sus în dar,
Cearta noastră despre limbă
E-o furtună în pahar.Nicăieri nu sînt pe lume
Două limbi cu-acelaşi nume,
Dar sînt, drept nu-totdeauna,
Două nume pentru una.
Unii zic că e otravă,
Dar de stai să te gîndeşti,
Limba noastră cea moldavă-i
Mama limbii româneşti.Pavel Starosti
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
-
#106 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:26 Citeşte mai departe -
#107 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:26 Citeşte mai departe -
#108 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:25 Citeşte mai departe -
#109 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:24 http://limbaromana.md/index.php?go=articole&n=519
Acesta este link-ul la care gasesti articolul original......
-
#110 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:23 Nu de alta dar vad ca iar am probleme in a expune un articol sau altul...........
-
#111 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:23 In ceea ce priveste ultimul argument,"— operele scriitorilor moldoveni de după 1840 M. Kogălniceanu, V. Alecsandri, C. Negruzzi, Al. Russo ş.a. au pus temelia limbii literare comună moldovenilor și valahilor." vezi raspunsul meu de la "Mama limbii romanesti" #54,55,56,57,58 si 59
-
#112 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 15:15 Draga victor reiau ERORILE GROSOLANE din articolul citat din moldovenii.md,conform caruie "limba moldoveneasca " ar fi "mama limbii romanesti" :)))))))))) "Prin urmare, cele menționate constutuie dovezi concludente pentru a considera valaha/româna dialect al limbii moldoveneşti. Această afirmație este confirmată și de alte numeroase fapte cum ar fi:
— de acum în veacul al XVII-lea s-au scris texte moldoveneşti desfăşurate: letopiseţul lui Gr. Ureche (1635), letopiseţul lui M. Costin (1675);
— primele studii de lingvistică moldovenească s-au scris tot în veacul al XVII-lea: Pentru limba noastră moldovenească (1635) de Gr. Ureche, Despre limba moldovenească (1677, în limba polonă) de M. Costin, pe această cale lingvonimul limba moldovenească pătrunzînd în circuitul ştiinţific european;
— operele scriitorilor moldoveni de după 1840 M. Kogălniceanu, V. Alecsandri, C. Negruzzi, Al. Russo ş.a. au pus temelia limbii literare comună moldovenilor și valahilor." -
#113 CalinRomania 31 decembrie 2011 | 14:55 Citeşte mai departe -
#114 razesu 31 decembrie 2011 | 9:59 lvl100:
Mai bine zi-mi daca ai auzit de a doua editie a dictionarului moldovenesc - roman a lui Stati. Am inteles ca a ajuns saracu` sa bage si cuvinte din slavona veche de pe la 1400, doar doar o iesi ceva mai diferit
-nu am auzit.....dar sint sigur ca acest site ne va oferi oportunitatea de a avea acces la o asemnea opera de o valoare inestimabila... -
#115 lvl100 31 decembrie 2011 | 0:41 razesu: -intrarea mai abrupta a fost deliberata....pentru a compensa absenta indelungata...
Nu are sens. Aici e o lume magica cu daci, fascisti romini, civilizatii de cand se ingana Jurasicul cu Cretacicul, de mergeau maldavanii calare pe dinozauri si persoane ca Victor care e ferm convins ca limba lor literara e nascuta in Gaugauz Yeri.
Dar chiar daca nu suntem de acord nu trebuie sa o transformam intr-o cauza personala.
E dreptul lor la parere. Exact cum il ai si tu.
Mai bine zi-mi daca ai auzit de a doua editie a dictionarului moldovenesc - roman a lui Stati. Am inteles ca a ajuns saracu` sa bage si cuvinte din slavona veche de pe la 1400, doar doar o iesi ceva mai diferit.
-
#116 razesu 30 decembrie 2011 | 21:00 lvl100:
Hm, tocmai ce vroiam sa ma iau de razesu ca intrase cam puternic, dar m-am aprins si eu
-intrarea mai abrupta a fost deliberata....pentru a compensa absenta indelungata... -
#117 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 18:51 Draga victor ce parere iti mai face articolul de care imi pomeneai ???? :)))))))))
Este ,asa cum iti spuneam ceva scris pentru cei care nu cunosc sau nu vor sa cunoasca.....
Pot acum sa iti scriu un articol in care Stefan cel Mare si Sfant scria personal ca doreste Romania Mare ,cu Capitala la Bucuresti si cu granita de est pe Don !!! :))))))))
Binenteles tu vei citi articolul scris de mine....si vei spune si altora: "Iata ce a scris Stefan cel Mare si Sfant !!! " :))))))))..............................................................................
Chiar sunt curios sa iti aflu parerea draga victor.........
-
#118 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 18:47 Sau ce spui de insusi titlul lucrarii tot a lui Cantemir "Hronicul vechimii romano-moldovlahilor"......si adaugat cam asa de insusi domnitorul-autor......scris in limba latina si mai apoi in "limba rumaneasca izvodit" ???............................................
-
#119 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 18:44 Citeşte mai departe -
#120 CalinRomania 30 decembrie 2011 | 18:29 Citeşte mai departe