Окница-Цэрань (Ocniţa-Ţărani) – село в составе коммуны Зориле района Орхей. Село расположено на расстоянии 16 км от города Орхей и 62 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 59 человек. Село Окница-Цэрань было засвидетельствовано документально в XVIII веке.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Limba moldoveneasca
buna tuturor!:)aduc in discutie un subiect des discutat in societatea noastra..si anume,cel cu privire la diferenta dintre limba romana si cea moldoveneasca..este vorba doar despre tara in care traim? adica..credeti ca ar suna ciudat daca am trai in moldova si am vorbi limba romana? ca sincer,eu nu vad nicio diferenta.bineinteles,exista regionalisme..influente etc. etc. alte state care,de exemplu,au ca limba oficiala engleza sau franceza(si acuma nu ma refer,bineinteles,la Anglia si la Franta:D:) si care sunt state independente(ex:foste colonii)..ar trebui oare si ele sa-si schimbe denumirea limbei,chiar daca acestea raman in continuare engleza si franceza? nu sunteti de parerea ca suntem prea orgoliosi si prea mandri? |
|
-
#161 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:49 #68 Draga sus ....". :)))))))))) din 1812 fii sigur ca in toate satele moldovenesti se vorgheste limba moldoveneascva si nu rusa...si iti mai spun ca:)))))) multi din sate nu stiiau limba rusa,adica pentru ei l.rusa era noaptea:))))...nu vorbiti de ceia ce nu stiti...iata azi mai multi stiu rusa ca lucreaza in rusia ca "tirie chiatra" fiindca n-au minte...dar si la voi tot is "la mina a doua"...fiindca s-au ratacit in termeni si nu stiu ceia ce este demnitate...,iar cel care poate sa le lamureasca inca nu s-a ridicat pe a lui loc:))))..." -
#162 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:47 #73 Spuneai : "despre moldovenii care sint in rominia,pai ei asa au fost educati ca este limba romina,in schimb pe vremea unirii se duceau discutii aprige la subiectul respsctiv,nu s-a primit usor decizia despre denumirea limbii romine mai ales din partea moldovenilor..."...................
Spune-mi in mod concret de unde stii tu de aceste "discutii aprige" privind denumirea limbii la 1859 ?????????????? Si aceasta cand deja in urma cu mai bine de 170 de ani in urma un mare om de cultura MOLDOVEAN si anume Miron Costin spunea cat se poate de clar ca moldovenii vorbesc limba ROMANA ?????? Iar cand se intreba despre limba se intreba "Stiti romaneste ? " si nu "Stiti moldoveneste ? ".................lucruri spuse extrem de concis de Miron Costin pe la ....1680 !!!!- deci cu foarte multi ani inainte de a se pune asa zisa problema a denumirii limbii vorbite de moldoveni......
-
#163 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:40 #73 Draga sus............."dar Limba Moldoveneasca se aminteste in multe surse cu remarca ca ar proveni din mai multe,inclusiv si din rim in cea mai mare parte...aici si este diferenta!.."..........
Faptul ca exista in anumite documente termenul de "limba moldoveneasca" crezi ca ar putea impiedica aparitiei unor lucrari cu titlul "Limba Ardeleneasca" ,sau "Limba munteneasca" sau "Limba Maramureseana" de exemplu ???? Ce te face sa crezi ca daca "Limba moldoveneasca" "ar proveni din mai multe,inclusiv si din rim in cea mai mare parte" nu acelasi lucru se poate intampla cu oricare dintre "limbile" maramureseana, ardeleana,munteneasca,olteneasca,etc. ???????
-
#164 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:36 #66 ":)))Iti mai spun odata ca nu sa auzit nici o data de limba munteana,olteneasca,ardeleneasca,maramureseana,crisaneana si banatieana...,dar Limba Moldoveneasca se aminteste in multe surse cu remarca ca ar proveni din mai multe,inclusiv si din rim in cea mai mare parte...aici si este diferenta!...rominii neaga un fapt evident!...despre moldovenii care sint in rominia,pai ei asa au fost educati ca este limba romina,in schimb pe vremea unirii se duceau discutii aprige la subiectul respsctiv,nu s-a primit usor decizia despre denumirea limbii romine mai ales din partea moldovenilor..." -
#165 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:33 #71 Ce legatura are intre faptul ca proportia teritoriului cucerit de Imperiul Roman din Dacia era de aproximativ 60% cu faptul ca "T'am raspuns atunci ca statul rominia s-a format in sec 19"......................?????? :))))))))))))))
Iar apoi continui sa insisti ca "dupa ce s-au dus romanii pe teritoriul au ramas 86% daci liberi si 14% romanizati care nu au avut in putinta sa romanizeze 86%...".....???????????? :))))))))))
Ti-am mai spus ca acele proportii de 86% respectiv 14 % sunt gresite, am incercat sa iti demonstrez acest lucru...........dar tu mergi inainte cu aceleasi date gresite !!!! :)))))))))))))
-
#166 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:29 #67 Draga sus.........sincer nu prea inteleg logica in raspunsul tau......."
CalinRomania"Draga sus ,dar daca eu schimb radical aceste proportii si iti spun ca sub Imperiul Roman au ajuns circa 60% din daci restul de 40% ramanand liberi ???? Pentru ca eu am incercat sa iti arat , sa iti demonstrez acest lucru ,dar tu mi-ai raspuns simplu la #49 ca ":)))) eu nu pot sa-ti raspund la intrebare fiind ca nu are rost..."."T'am raspuns atunci ca statul rominia s-a format in sec 19....dupa ce s-au dus romanii pe teritoriul au ramas 86% daci liberi si 14% romanizati care nu au avut in putinta sa romanizeze 86%...
-
#167 CalinRomania 07 октября 2012 | 14:04 #66 Iata aici niste informatii privind "limba moldoveneasca".......http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_moldoveneasc%C4%83
-
#168 sus 06 октября 2012 | 11:05 CalinRomania Stii de ce noi ghindim mai lucid de chit voi?:))))Noi am trait cu rusii,va vedem pe voi si nu din auzit,sintem emotionali ,dar nu isterici...tin la limba la traditiile noastre in masura nu mai putin ca voi rominii...noi nu negam ca au fost multe lucruri urite chiar si din partea ucrainei nu numai rusiei,am in vedere teritoriul ,populatia pusa in situatia din majoritara sa ajunga in minoritara(am in vedere sudul moldovei Chilia,Bolgrad,Reni si nordul Cernauti) unii chiar nici nu is stiu limba ,vorbesc rusaste si ucraineste,...dar nu sintem isterici...nu ma doare?...da!!! si mai tare de chit pe voi,fiind ca de la noi au luat-o si nu de la voi...voi ne dati in obraz:)))...nu cred ca putet,avet mai bine grija de obrazul vostru si timpul v-a aseza totul cum trebue:))))... -
#169 sus 06 октября 2012 | 10:47 CalinRomania ... :)))))))))) din 1812 fii sigur ca in toate satele moldovenesti se vorgheste limba moldoveneascva si nu rusa...si iti mai spun ca:)))))) multi din sate nu stiiau limba rusa,adica pentru ei l.rusa era noaptea:))))...nu vorbiti de ceia ce nu stiti...iata azi mai multi stiu rusa ca lucreaza in rusia ca "tirie chiatra" fiindca n-au minte...dar si la voi tot is "la mina a doua"...fiindca s-au ratacit in termeni si nu stiu ceia ce este demnitate...,iar cel care poate sa le lamureasca inca nu s-a ridicat pe a lui loc:))))... -
#170 sus 06 октября 2012 | 10:37 Читать далее -
#171 sus 06 октября 2012 | 10:13 Читать далее -
#172 CalinRomania 06 октября 2012 | 2:31 Читать далее -
#173 CalinRomania 06 октября 2012 | 2:15 #54 Draga sus......." ...voi unificati ce va convine fiindca socotiti logic si separati ceia ce nu va place...totul are un scop si care este scopul rominiei?...de ane face pe noi "fericiti"?...eu cred ca rominia ar trebui sa inveti a stima fiind ca, daca Moldova de la voi se va trezi introzi cu stingu si v-a spune ca vor sa traiasca aparte de "rominia mare",dupa logica vor avea perfect acest drept,dar singur intelegi ce se va primi mai departe...am avut in vedere ca nici cum nu vor fi romini,ci moldoveni...atunci noi sintem moldoveni fara sa ne desteptati...putina stima:)))!......stima voastra fata de noi nu ne trebueste noua:))),ci voua!..." -
#174 CalinRomania 06 октября 2012 | 2:14 #54 Draga sus...." ...intro scrisoare a lui Ioan Groaznic tarus tuturor rusilor cuiva din suedia de colo se spune ca el Ioan se trage din Cezarii Romani,..nu pot sa-ti spun concret de la cine nu tin minte..."
......................................................................................................................................................................
Este vorba de un cneaz al Moscovei- nu mai stiu nici eu exact cine , care s-a casatorit cu o principesa din familia imparatilor Bizantini de la Constantinopol..........De aici si ideea ca Moscova este "a treia Roma" ( a doua fiind Constantinopolul) iar cnezii rusi au luat foarte mandri numele de "tar" ( tzar) adica exact numele pompos al Imparatilor Romani acela de "Cezar". Exact aceeasi analogie au facut-o germanii- Imparatul Germaniei ( nascuta dupa 1871-dupa ce Prusacii ii bat la Sedan pe francezi si Imparatul lor Napoleon al III-lea) luand
numele de Kaiser ( adica tot acela de "Cezar" ) -
#175 CalinRomania 06 октября 2012 | 2:07 #54 Draga sus..."..si dupa toate analizele genetice nu pot fi negligate:)))...sintem mai aproape de greci si de bulgari,mai de parte de italienii de nord...cu cei de sud cu totul este grebanoasa chestea...aici nici o sursa istorica nu poate influenta dovada respectiva...este beton!...si acum incearca ist fapt sa-l aduci sub teoria romanizarii daciei....acolo si grecii sin romanizati genetic ,dar nu lingvistic....,si bulgarii numai nu lingvistic...".............................................................................
Genetica si lingvistica nu coincid neaparat !!! Purtatorul unei anumite gene caracteristice nu insemna ca si este purtatorul unei anumite culturi !!! Daca sunt saten cu ochi albastri nu inseamna ca sunt rus sau german.........
-
#176 CalinRomania 06 октября 2012 | 2:03 Читать далее -
#177 CalinRomania 06 октября 2012 | 1:32 #54 Draga sus....." "ATENTIE !!! -doar 2 % !!!! din populatia Italiei stia limba italiana -oare m-ai crede ????"... :))))sint la curent,dar singur tu auzi ce spui?....diferite localitati a dialectelor in insasi italia...pai vorbim de roma s'au despre ce...cine, cine,dar romanii ar trebui sa fie in limba mai unanimi de la sud la nord:))))...si daca ei nu sint atit de romanizati de ei insasi, cum om fi noi de ei cu trei state de multe sute de ani....nu?:)))..." -
#178 CalinRomania 06 октября 2012 | 1:18 Читать далее -
#179 CalinRomania 06 октября 2012 | 0:47 #54 Draga sus......."...si dupa tote vorbite am spus ca 14% au ramas fie latinizati ceilalti 86% au fost latinizati de cele 14%,...hai sa nu fim naivi...dintr'o parte faceau incursiuni in dacia romana si ii ducea capu la este lucruri,din alta parte behaeu limba latina de buna voe ca socoteau limba daca proasta:)))))))))...tu cum nu vei intoarce lucrurile tot nu se leaga..." -
#180 CalinRomania 06 октября 2012 | 0:43 Читать далее