Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Goncear Vasile

Satul Hogineşti a fost fondat în anul 1600. În prezent satul Hogineşti şi satul adiacent lui Slobozia formează comuna Hogineşti. În sat locuiesc circa 2 mii de locuitori. Satul este situat în inima Codrilor Moldovei, printre dealurile împădurite la 3 km de satul Hîrbovăţ şi vestita mănăstire Hîrbovăţ şi la 12 km de Călăraşi. Dacă însă porniţi de la Chișinău spre Hogineşti, drumul va ocupa aproximativ 70 km.

Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear. La Muzeul de Etnografie se află expoziţia lucrărilor meşterului Vasile Goncear, care a murit în anul 1991.

Tatăl însă avea un fiu, pe care-l chema tot Vasile. Căci, numele şi prenumele, precum şi meseria în această familie se transmit prin ştafetă. Cu toate acestea, ştafeta s-ar fi putut întrerupe, dacă fiul i-ar fi dat ascultare tatălui său Vasile, care îşi dorea ca fiul său să aleagă o altă cale, să devină un om educat, astfel fiul sau a încercat ceva cu totul diferit. Urmînd porunca tatălui său, Vasile Jr., a absolvit Colegiul Electromecanic de la Chișinău, iar apoi Filiala din Kaluga a Universităţii Tehnice de Stat „N. Bauman" de la Moscova, Specialitatea Electromecanică.

Dar nu i-a fost dat lui Vasile să devină electromecanic, se vede că chemarea sîngelui, tradiţiile familiale şi talentul manifestat încă în copilărie au făcut ca lucrurile să revină pe făgaşul normal. Astfel, începînd cu anul 1992, Vasile Goncear Jr. a preluat ştafeta din mîinile tatălui său, şi a devenit, de asemenea, olar. El a lucrat iniţial în satul său natal Hogineşti, iar odată ce acumulează experienţă şi măiestrie pleacă în Italia, unde înfiinţează un atelier al său şi începe să-şi cîştige existenţa pentru sine şi familia sa.

Conform spuselor lui Vasile, pentru viaţă le ajungea, iar numărul comenzilor era foarte mare, dar din ce în ce mai des Vasile îşi reamintea de meleagurile natale şi de ce în ce mai mult se simţea împovărat de faptul ce caută într-o ţară străină. Şi trebuie să vă spunem că în cei peste aproape 15 ani petrecuţi in Italia, Vasile a însuşit tot ce e mai progresiv în ceramica din lume, a devenit cunoscut în lume, se bucura de stima şi respectul colegilor şi cîştiga destul de bine. Cu toate acestea se simţea străin pe acest meleag. Astfel Vasile, cu soţia sa Angela şi cei doi copii ai lor, au început încă din anul 2005 să se pregătească de reîntoarcerea acasă, iar în anul 2009 au revenit definitiv la Hogineşti. Din Italia, Vasile a adus o mulţime de echipamente, în primul rînd un cuptor pentru ardere electric şi a început să prindă rădăcini pe pămîntul natal. Pentru început a răscumpărat din comună 3 hectare de pămînt şi o casă pe jumătate ruinată, desfăşurînd o activitate cu adevărat fructuoasă.

Cînd vorbeşti cu Vasile, te uimeşte în primul energia debordantă şi motivaţia lui. Totul la el e planificat, totul este făcut cu un anume scop, de parcă acest om într-adevăr ştie să privească în viitor. Dar cel mai surprinzător este faptul că începi să crezi, că anume aşa şi va fi, e nevoie doar să te uiţi în jur şi să vezi ce a fost făcut în ultimii 3 ani. Iar aceasta este şi casa restaurată, la primul etaj al căreia este situat depozitul producţiei finite, expoziţia şi sala de vînzare, un muzeu mic al familiei, atelierul şi încă un semidepozit, un număr mare de produse ceramice, pur şi simplu eşti uimit de diversitate şi abundenţă.

În faţa casei Vasile a pregătit un teren, unde intenţionează să organizeze în a treia duminică a lunii iulie Iarmarocul-Tîrg al olarilor din Republica Moldova, primul a avut deja loc în anul 2011, iar de la cel de-al doilea din 2012, sperăm să vă prezentăm un reportaj. Dar şi asta nu e tot – în atelierul şi magazinul familiei Goncear vin turişti din toată lumea iar, cel mai important, e că nu e zi să nu vină clase de copiii din întreaga Moldovă. Copii vin aici, ca să participe la lecţiile organizate de Vasile, pe care le oferă tuturor doritorilor. Această plăcere nu costă foarte mult, durează o asemenea lecţie două ore şi fiecare dintre copiii poate atinge cu mîinile sale roata olarului, lutul umed şi maleabil şi să urmărească cu admiraţie cum el sub mîinile lor îşi schimbă forma şi începe să se transforme în ceva conştientizat şi minunat. Ar trebui să vedeţi cu ce ochi urmăresc aceşti copii procesul de transformare a materialului fără formă într-un obiect al creaţiei mîinilor omului pentru a înţelege, iată acesta este motivul principal pentru care meşterul olar din Hogineşti a revenit în Patrie.

Dar planurile lui Vasile Goncear nu se opresc nici aici, vrea să facă din satul Hogineşti unul dintre centrele turistice ale ţării, iar începutul a fost deja pus ‒ satul are emblema sa proprie, stema sa şi steagul său, şi, desigur, pe ele este reprezentat un ulcior de lut. Acest lucru este cu atît mai mult posibil, căci satul se află chiar lîngă cele patru mănăstiri renumite din raionul Călăraşi şi o altă destinaţie turistică − satul Palanca, unde anual vin pelerini şi turişti din Moldova şi din străinătate. Aşa încît satul Hogineşti va fi atracţie turistică de nivel european, putem să nu avem dubii în acest sens.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1702
Populația:
670 locuitori

Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.