Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iulie 2015, 14:33 views 9309
Raionul Ialoveni implementează soluții ecologice pentru comunitate
Foto: calm.md
17 iulie 2015, 14:33 views 9309

Raionul Ialoveni implementează soluții ecologice pentru comunitate

Satele Răzeni, Nimoreni și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni au fost primele localități care au fost vizitate marți, 7 iulie, de echipa Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.

Prima destinație a fost comuna Răzeni, mai exact Liceul Teoretic Ion Pelivan, unde învață peste 890 de elevi. În cadrul instituției a fost instalat, cu suportul guvernului nipon, un cazan pe bază de biomasă. Odată cu instalarea lui, aproximativ 30% din cheltuielile pentru energie au fost economisite, iar resursele energetice locale, valorificate. „Încălzirea pe biomasă este cea mai eficientă și durabilă soluție energetică din punct de vedere economic, iar pentru comunitatea noastră aceasta înseamnă noi locuri de muncă și condiții mai bune pentru studiu și activitate", susține primarul comunei, Ion Crețu. Implementarea proiectului de eficiență energetică a fost posibilă mulțumită Guvernului Japoniei care a oferit cinci milioane lei pentru achiziționarea cazanului pe biomasă.

Un proiect asemănător există și în satul Ruseștii Vechi din comuna Ruseștii Noi. Din cauza sobei și a reșourilor electrice uzate de peste 50 de ani, clădirea școlii-grădinițe se încălzea neuniform și exista pericolul intoxicării de la arderea combustibilului. Pentru a soluționa această problemă, administrația locală, împreună cu asociația părinților au decis să renoveze clădirea instituției de învățământ și să o reabiliteze din punct de vedere energetic. Astăzi, întreaga școală – grădiniță este încălzită de la o centrală termică ecologică. Beneficiarii acestei inițiative locale sunt 25 de elevi ai claselor primare, 25 de copii de vârstă preșcolară, precum și personalul instituției.

„Pentru prima dată în comuna Ruseştii Noi se foloseşte un cazan, care foloseşte ca combustibil biomasa. În afară de aceasta, cheltuielile pentru aprovizionarea cu combustibil pe bază de biomasă sunt cu mult mai mici, – ceea ce va duce la recuperarea cheltuielilor în timp de cinci ani", a menționat Pavel Codreanu, primarul comunei. Potrivit lui, pentru peleți se cheltuie anual aproape 37 mii lei, în timp ce în anii precedenți, costurile pentru cărbune și lemn ajungeau la peste 46 mii lei. Proiectul a fost susținut de Fondul de Eficiență Energetică, bugetul total fiind de 400 mii lei.

Tot în această comună, asociația bătrânilor din localitate au decis să construiască o fântână în apropierea stadionului sătesc pentru ca tinerii să nu parcurgă distanțe mari pentru a bea apă. „Oamenii în etate s-au implicat în viața social-culturală a comunei și au făcut un lucru îmbucurător pentru tineri și pentru locuitori în general. Astfel, a fost forată și amenajată timp de două luni, o fântână în stil rustic, care are o durabilitate de cel puțin 100 de ani", afirmă primarul comunei Ruseștii Noi. În același timp, copiii și tineri pot fi la conectați la noutățile actuale prin intermediul celor șase calculatoare instalate la biblioteca publică prin intermediul programului Novateca, care a fost lansat în octombrie 2014 în comuna Ruseștii Noi. Beneficiari a acestei practici sunt peste o mie de locuitori ai comunei, 680 de elevi, 100 de studenți și 60 de pedagogi.

Satul Nimoreni este cea de-a treia localitate vizitată la 7 iulie de echipa Bunelor Practici. În această localitate a fost soluționată problema deșeurilor prin creare unui serviciu de colectare centralizată a deșeurilor menajere. De noul serviciu beneficiază aproape 600 gospodării, costul lunar fiind de 30 lei per gospodărie. „Problema deșeurilor a existat până în anul 2013 când am găsit o companie privată cu care am încheiat un parteneriat de cooperare. Astfel, compania Tonex SRL colectează de două pe lună gunoiul de pe teritoriul satului, fiind rezolvată astfel problema gunoiștilor neautorizate din localitate", explică primarul satului, Andrei Covali.

Localitățile Răzeni, Nimoreni și Ruseștii Noi fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale" și implementat de către IDIS "Viitorul", având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

proiect , energie , Moldova , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.