23 aprilie 2013, 17:21 Muzica minorităţilor naţionale views 10603
23 aprilie 2013, 17:21 Muzica minorităţilor naţionale views 10603

O călătorie la Cimișlia

Continuăm seria eseurilor noastre de călătorie despre atracţiile turistice din sudul Moldovei; prima noastră călătorie de acest fel am intitulat-o „De la Leova pînă la Vulcănești”. De această dată traseul nostru a trecut prin raioanele Cimișlia şi Comrat (din Autonomia Găgăuză) şi s-a încheiat în raionul Taraclia.

La intrarea în Cimișlia poate fi observată deja schimbarea configuraţiei geografice, cît vezi cu ochiul se întind suprafeţe drepte cu dealuri rare şi line, iar împrejurimile oraşului propriu-zis și a centrului raional, Cimișlia, iau contururile stepei sudice tipice, care ajunge tocmai pînă la linia orizontului. Pe alocuri se înalţă dealuri nu foarte înalte, compuse din argilă și întretăiate de nenumărate rîpi.

Prin această stepă curge un rîuleţ nu prea mare și aproape uscat, Cogîlnic, care judecînd după cum arată, pare totalmente lipsit de viaţă. În orice caz, privind în apele acestuia de un verde intens, nu am găsit nici creaturi acvatice mici, nici măcar alge, nici chiar de-a lungul rîuleţului nu cresc arbuşti și ierburi, mai mult decît atît, nici chiar gîştele şi raţele iubitoare de apă, care pasc pe aici, nu risca să intre în apele acestuia.

Oraşul Cimișlia are o populație de 16 mii de persoane, a fost menționat pentru prima oară în documentele istorice în anul 1620. Aşezarea a fost fondată de către tătarii nogai. Localitatea devine oraş în anul 1840. Prima școală din Cimișlia a fost deschisă în anul 1844. Începînd cu anul 1949 este centrul administrativ al raionului Cimișlia. Oraşul este pitoresc, situat pe trei dealuri şi pe rîul Cogîlnic. Localitatea e multinaţională, dar marea majoritate a populaţiei (85%) o constituie moldovenii. În componenţa oraşului intră trei sate – Bogdanovca Veche şi Nouă și Dimitrovca. Cimișlia este situată pe magistrala republicană principală, care uneşte centrul Moldovei cu regiunile de sud, aici traficul este aglomerat întotdeauna. Cîțiva ani în urmă a fost dată în exploatare şoseaua nouă Chișinău-Cimișlia, însă deja astăzi starea acestei magistrale lasă de dorit. Împrejurimile oraşului sînt destul de pitorești, în special în partea deluroasă. Trecînd prin raionul Cimișlia, vezi de jur împrejur podgorii fără de capăt, majoritatea dintre care au fost plantate în ultimii ani. Începînd cu Cimișlia întîlneşti pe drumuri căruţe, trase de măgăruşi, ceea ce este caracteristic pentru stepa Bugeacului.

Călătorie în sudul ţării: de la Cimișlia pînă la Taraclia - album foto

Cuvinte cheie:

localitati , natura , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
534 locuitori

Carbalia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Carbalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 85 km de municipiul Comrat și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 534 locuitori. Satul Carbalia a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.