05 noiembrie 2016, 10:40 Muzica jazz views 7508
Încălzire pe biomasă la Căuşeni (Foto)
05 noiembrie 2016, 10:40 Muzica jazz views 7508

Încălzire pe biomasă la Căuşeni (Foto)

Spitalul raional şi Direcţia Situaţii Excepţionale din Căuşeni au fost racordate astăzi, din fonduri europene, la sisteme de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Acestea sînt primele instituţii de profil din R. Moldova ce vor utiliza asemenea tehnologii de energie regenerabilă.

„Două noi sisteme de încălzire la Căuşeni simbolizează dezvoltarea continuă a sectorului energiei din biomasă în R. Moldova. De noile investiţii vor beneficia înainte de toate oamenii care vor avea un mediu mai confortabil, iar autorităţile vor avea posibilitatea să facă economii, utilizînd energia produsă local", a menţionat la ceremonia de inaugurare a noilor cazangerii Aneil Singh, reprezentant al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Spitalul din Căuşeni este în prezent cea mai mare instituţie beneficiară a Proiectului "Energie şi Biomasă". Blocul curativ, conectat la sistemul de producere a energiei termice şi apei calde din surse regenerabile de energie, oferă anual asistenţă medicală pentru aproximativ şase mii de persoane. Capacitatea totală a centralei termice este de 750 kW şi încălzeşte o suprafaţă de peste 6700 metri pătraţi, iar cele 30 de colectoare solare vor fi suficiente pentru a asigura cu apă caldă pacienţii şi personalul spitalului.

Departamentul Situaţii Excepţionale este al doilea beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă în comunitate. Instituţia a trecut de la gaze la încălzirea cu biomasă, fapt ce a permis extinderea suprafeţei încălzite. De asemenea, aici au fost montate colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară. Capacitatea centralei termice este de 90 kW şi va încălzi un teren de 750 metri pătraţi folosit de 90 de salvatori.

„Asemenea proiecte de investiţii ajută raionul Căuşeni să reducă dependenţa energetică faţă de furnizorii externi de gaze şi cărbune. În prima sa etapă de implementare (2011-2014), Proiectul "Energie şi Biomasă" a instalat centrale termice pe biomasă în alte trei comunităţi din raionul Căuşeni: Ciufleşti, Tănătarii Noi şi Cîrnăţenii Noi, iar administraţia raionului va susţine asemenea experienţe", a subliniat Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni.

Proiectul „Energie şi Biomasă" este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul pentru etapa a doua a proiectului (2015-2017) este de de 9,4 milioane de euro, acordaţi de UE. Valoarea totală a actualei investiţii de la Căuşeni este de 203 mii de euro.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

biomasă , incalzire , Căușeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.