Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 august 2015, 14:52 views 9652
În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani
11 august 2015, 14:52 views 9652

În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani

În localitatea Protiagailovca din municipiul Bender a fost restabilit şi renovat un izvor care are peste cinci sute de ani de la prima atestare. Timp de 40 de ani izvorul a fost în stare deplorabilă şi aproape pierdut, însă recent sursa de apă a redevenit accesibilă pentru localnici, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit datelor istorice păstrate de originari din Protiagailovca, izvorul are mai mult de cinci secole de cînd a fost descoperit de turci, iar circa două sute de ani în urmă în preajma lui a fost întemeiată localitatea dată. Specialiştii afirmă că izvorul are valoare istorică.

"Mai mulţi ani în urmă în sat au fost făcute săpături pentru unele lucrări de construcţie şi atunci am dat de mai multe ţevi din lemn care duceau direct spre Cetatea Bender. Este un loc deosebit care trebuie cercetat şi păstrat", susţin autorităţile locale.

În vara curentă a fost renovat doar teritoriul din preajma izvorului, fiind planificată şi restabilirea ulterioară a frescelor de pe pereţi. Totodată, sătenii intenţionează să înalțe alături de izvor o capelă.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

izvor , Bender , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
993 locuitori

Ciolacu Vechi este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 993 de oameni. Satul Ciolacu Vechi a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.