06 ianuarie 2023, 11:00 views 1295
Calitatea aerului în Chișinău s-a îmbunătățit
06 ianuarie 2023, 11:00 views 1295

Calitatea aerului în Chișinău s-a îmbunătățit

Calitatea aerului în Chișinău s-a îmbunătățit semnificativ. În ultimele 24 de ore factorii meteorologici au contribuit predominant la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind lipsa stratului de reținere, variația maselor de aer (advecția aerului rece) și vîntul din nord-vest îndeosebi moderat.

Potrivit Agenției de Mediu, valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10) care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrînd la data de 3 ianuarie 2023 valoarea medie zilnică de 66,09 µg/mᶾ (1,3 ori depăşire), însă, începînd cu primele ore ale zilei de astăzi valorile înregistrate sînt în limitele normei admisibile, transmite tv8.md.

Conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 4-5 ianuarie influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vîntul din sud-vest îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților în aer. Nu sînt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp.

Totodată, Agenția de Mediu informează că, valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 Sv/h). Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data de 3 și dimineața de 4 ianuarie se situează în intervalul 0,09-0,14 μSv/h.

Reamintim că anterior Noi.md a scris că aerul din Chișinău, fără exagerare, este pur și simplu într-o stare catastrofală pe fundalul creșterii importului de mașini vechi, iar situația a fost agravată și mai mult după eliminarea de la 1 ianuarie 2021 restricțiilor ”de vîrstă” pentru automobilele aduse din străinătate.

După cum se menționează în noul material analitic al portalului Noi.md "Răscoala mașinilor în Moldova", la concluzia privind starea catastrofală a aerului din capitala Moldovei au ajuns nu numai specialiștii de Agenția de protecție a mediului, ci și cercetătorii independenți.

Și Serviciul hidrometeorologic de stat al RM a menționat în mod repetat despre pericolul provocat de poluarea majoră a aerului la Chișinău. Uneori aceasta poate fi observată cu ochiul liber: pe timp de arșiță, deasupra Chișinăului deseori plutește un smog toxic.

Pentru a fi sigur de asta, fiecare poate efectua un studiu personal al problemei în cauză. În secolul nostru informațional pentru aceasta nu e nevoie de ceva deosebit, e destul să intri pe site-ul care monitorizează aerul în lumea întreagă. https://www.iqair.com/ru/moldova/chisinau-municipality/chisinau

Redacția ecology.md a efectuat propriul studiu - timp de două săptămîni indicatorii erau cam la fel, astfel la 18 decembrie, 2022, ora 13.15, în timpul scrierii acestui material, ”Concentrația în republică era de 2,5, iar la Chișinău – depășea de 4,4 ori calitatea medie anuală, recomandată de OMS”. Mai rău nu e nicăieri, nici măcar în orașele din China.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

aer , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.