Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 septembrie 2022, 15:30 views 1725
La Liceul Mihai Grecu a sunat primul clopoțel pentru școlarii-refugiați
01 septembrie 2022, 15:30 views 1725

La Liceul Mihai Grecu a sunat primul clopoțel pentru școlarii-refugiați

Încă de dimineață, părinții elevilor aleg cu agitație flori și își conduc copiii pe drumul cunoașterii – astăzi a sunat primul clopoțel în toate școlile țării. Pentru viitorii absolvenți, a sunat pentru ultima oară, iar pentru picii de clasa întîia această zi este doar începutul lungii lor călătorii. Noi.md a vizitat careul într-una dintre școlile capitalei.

Anul acesta la Liceu Mihai Grecu numărul elevilor a crescut – copiii refugiaților ucraineni își vor începe anul școlar la școala moldovenească împreună cu toți ceilalți. Cadrele didactice încearcă să creeze condiții confortabile pentru cei nou veniți și să le asigure rechizitele școlare necesare.

„Am înmatriculat pînă în prezent 15 refugiați. Sîntem gata să le oferim acestor copii orice ajutor. Știți, avem părinți foarte miloși, sinceri, rechizitele pe care copiii noștri nu le vor avea, cu siguranță le vor cumpăra, așa cum era în martie, aprilie, mai, pentru că le-am oferit toată asistența posibilă. Bineînțeles că statul le oferă și hrana. Dar cel mai important lucru este atenția. Astfel de copii chiar au nevoie de atenție astăzi, și o primesc, nu se simt izolați, undeva în niște necazuri, simt bunătatea, sinceritatea clasei și a cadrelor didactice”, spune directorul instituției de învățămînt Svetlana Glotova.

Careul solemn s-a ținut la cel mai înalt nivel, așa cum era planificat: elevii au citit poezii dedicate Zilei Cunoștințelor, au interpretat un dans popular moldovenesc, au cîntat melodia lui Nelli Ciobanu „Hora din Moldova” și au dansat un vals, iar la finalul evenimentului, conform tradiţiei de 1 septembrie, un elev de clasa I şi un viitor absolvent al liceului au dat primul sunet, anunţînd astfel începutul anului de studii.

Cadrele didactice și directorul liceului se străduiesc să găsească o abordare individuală față de fiecare elev, așa că vor încerca să îndeplinească, împreună cu liceenii, toate sarcinile stabilite în noul an de studii pentru nota „excelent”:

"Am fost foarte îngrijorați din cauza pandemiei și am vrut să avem un careu în sensul deplin al cuvîntului, cu părinți și copii. Acest lucru s-a realizat, acesta este principalul lucru", spune directorul liceului,

"A doua bucurie este că liceul nostru s-a completat cu un număr mare de elevi de clasa I. De aceștia avem 110, patru clase I sînt deschise. La careu nu avea unde să cadă un măr. Toată lumea este fericită, toată lumea este mulțumită. Noi, cadrele didactice, trebuie să îndeplinim doar sarcinile pe care ni le-am stabilit în acest nou an de studii, deoarece atît conferința de la Chișinău care a avut loc și temele care au fost abordate, cît și dezvoltarea competenței secolului XXI, sînt astăzi actuale și palpitante. Liceul îndeplinește aceste sarcini, deoarece astăzi se ia drept bază abordarea competenta a fiecarui elev, atentia la dezvoltarea personalității copilului, reușita sa în viață, creativitatea sa, întrucît avem ore de estetica la liceu. Cred, le vom reuși pe toate. Cel mai important lucru este o atitudine bună și o atitudine pozitivă”, își împărtășește Svetlana Glotova planurile și speranțele.

De menționat că oaspete al careului a fost invitat de onoare a Liceului Luminița Drumea, doctor în filologie, expert al Comisiei Naționale pentru UNESCO din Moldova.

"Mă bucur foarte mult că sînt prezentă aici, la Liceul Grecu, la acest eveniment solemn. Văd chipuri tinere minunate, văd mîngîiere spirituală, văd oameni minunați, profesori minunați. Trebuie să spun că acest liceu este o școală asociată UNESCO. „Iar copiii care au participat din partea țării noastre la competiții, de mediu și artistice, au reprezentat-o mereu cu brio, iar noi sîntem mîndri de acești elevi și sperăm că cei care au mers astăzi în clasa I vor fi la fel de talentați, la fel de reușiți”, a spus Luminița Drumea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

liceu , Chisinau , clopoțel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
2236 locuitori

Pelivan este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pelivan și Cişmea. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Orhei și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2236 de oameni. Satul Pelivan a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.