Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 august 2022, 11:30 views 79780
Ceața misterioasă de deasupra Moldovei: De unde vine și ce înseamnă de fapt
Foto: diez.md
24 august 2022, 11:30 views 79780

Ceața misterioasă de deasupra Moldovei: De unde vine și ce înseamnă de fapt

De aproape o săptămînă o ceață densă se poate observa prin toată Republica Moldova. Aseară, deasupra Chișinăului, a plutit ceva alb. Dr. Lucian Sfîcă are o explicație pentru acest fenomen.

"Orizontul opac și cerul cu aspect lăptos ne lasă să înțelegem că avem de a face cu un transport de praf de origine continentală apropiată ce călătorește la o distanță mai mică de suprafața terestră decît clasicele transporturi de praf de origine sahariană", susține specialistul.

Această situație este determinată de cîteva condiții particulare ale acestei perioade.

"Ne aflăm în primul rînd într-o situație destul de atipică pentru luna august de circulație estică, cu mase de aer antrenate către țara noastră dispre est. Responsabil pentru această circulație este un cîmp anticilonal situat în nord-estul continentului. De altfel, se poate vedea pe hărțile cu concentrația de praf brîul de concentrație ridicată ce mărginește anticiclonul prelungit de la nord de Marea Neagră pînă în Finlanda ", a explicat Dr. Lucian Sfîcă.

În al doilea rînd, fiind trecuți de mult de jumătatea verii, regiunile de la nord de Marea Neagră încep să fie din ce în ce mai afectate de uscăciune. De aceea, cantitatea de praf antrenabilă în atmosferă este destul de mare.

Și nu în ultimul rînd, la vest de România, în vestul Peninsulei Balcanice, se prelungește un talveg de altitudine ce împinge în sectorul său anterior foarte multă umiditate spre estul României

În plus, această umiditate este menținută captivă în orizonturile inferioare ale troposferei pînă la altitudini de cca. 2000-3000 m (700-800 hPa), așa cum poate fi observat pe profilele verticale în troposferă.

Radiosondajul indică o formă clasică de clepsidră ce ne indică faptul că pe profilul troposferic există o descendență a aerului din altitudine, cea care menține captiv praful în troposfera inferioară.

Tot această inversiune este și cauza pentru care instabilitatea atmosferică este inhibată în regiunea Moldovei.

Deși aerul este foarte umed, chiar cu dezvoltări convective, acestea nu pot să devină suficient de viguroase pentru a determina averse.

De menționat că situația nu poate fi considerată una de poluare. Este o situație naturală, dată de circulația atmosferică în curs și de condițiile particulare ale perioadei.

Mai mult, poluarea nu este deloc invazivă, creșterea concentrațiilor de PM10 nefiind însoțită de o creștere a concentrațiilor cu adevărat periculoase de PM2.5, așa cum poate fi observat pe măsurătorile din rețeaua strop de aer în zona Păcurari.

"Nu în ultimul rînd, transportul de praf nu poate fi pus în legătură cu conflictul din Ucraina, chiar dacă el poate antrena și cantități infime de aerosoli/suspensii din exploziile de acolo. Deopotrivă, temerile legate de radioactivitate nu pot fi justificate, radioactivitatea neavînd capacitatea de a afecta opacitatea atmosferică sau vizibilitatea orizontală", a mai adăugat specialistul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ceața , Moldova , motiv

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
824 locuitori

Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.