Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 aprilie 2013, 11:49 views 9450
30 aprilie 2013, 11:49 views 9450

În capitală continuă să dispară monumentele de arhitectură

Pe agenda zilei a Chișinăului continuă să persiste problema privind conservarea monumentelor arhitecturale. Autoritățile sunt de acord că moștenirea strămoșilor trebuie păstrată. Cu toate acestea, urmele trecutului continuă să dispară în spatele clădirilor construite în viteză, relatează tv7.md.

Biserica armenească. Este unul dintre cele mai vechi monumente arhitecturale din oraș. Cu un an în urmă arheologii au început să facă aici săpături și au făcut o serie de descoperiri remarcabile. Pe teritoriul bisericii au fost descoperite catacombe din secolul XVII. Se făceau deja planuri privind deschiderea unui muzeu, dar proiectele contemporane au venit cu corectările de rigoare: pe locul unde s-au efectuat cercetările, în prezent se ridică o clădire cu multe etaje.

Strada Șciusev 52. Această adresă este des auzită. Pe parcursul unui an întreg activiștii organizației publice ”Orașul meu iubit” au încercat să salveze de la distrugere o casă care se afla în grija statului. Pe 18 aprilie lumea a sărbătorit ziua monumentelor, iar peste cîteva zile pe strada Șciusev 52 a fost ridicat un gard metalic în spatele căruia din monumentele arhitecturale au rămas doar cîteva cărămizi.

Nu s-a reușit păstrarea fațadei. Potrivit agentului, casa era într-o stare deplorabilă și imposibil de restaurat.

Doar în Chișinău în jur de 30% din monumentele istorice sunt pe cale de dispariție. Bugetul de stat nu dispune de fonduri pentru restaurarea lor.
Conform legii, soarta monumentelor arhitecturale depinde de ministerul culturii. Cu toate acestea, in urma cu cateva luni, Centrul Anticorupte a inițiat o urmărire penala privind privatizarea ilegală a unei părîi de clădire, monument de arhitectur.

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1564 locuitori

Valea Mare este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buzduganii de Sus, Buzduganii de Jos, Valea Mare și Morenii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1564 de oameni. Satul Valea Mare a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.