Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 iulie 2022, 15:30 views 3357
Chișinăul - floarea din piatră, capitala și mica patrie pe care o putem pierde. Partea I
19 iulie 2022, 15:30 views 3357

Chișinăul - floarea din piatră, capitala și mica patrie pe care o putem pierde. Partea I

Chișinău... Acest oraș uimitor a fost numit în vremurile sovietice drept o floare albă din piatră și, într-adevăr, el a fost construit de fapt din piatră albă. Acest oraș a fost creat de mîinile muncitorilor sovietici, dar își avea originea nu numai în Imperiul Rus, cînd a fost dezvoltat proiectul părții superioare a orașului, dar a existat și de la mijlocul Evului Mediu.

Noi ne bucuram și eram mîndri de acest oraș. Iubeam străzile sale verzi luminoase, casele sale albe noi, cartierele sale vechi cu străzi umbrite liniștite, palatele luxoase din partea superioară a orașului, numită Mahalaua Rusă, și farmecul neobișnuit, pe jumătate uitat, al vechiului oraș turc. Astăzi toate acestea au rămas în trecut.

De ce există atît de multe clădiri noi?

Astăzi, orașul nostru devine eclectic, în care cresc tot mai multe clădiri primitive din sticlă și beton. El își pierde aspectul inițial, autenticitatea, unicitatea și individualitatea, experimentînd construirea unor clădiri noi americane. Acest oraș devine din ce în ce mai puțin verde, deoarece în ultimii ani a fost tăiată o parte considerabilă a spațiilor verzi. Dar cîndva orașul era considerat una dintre cele mai verzi capitale ale URSS, împreună cu vechiul Kiev și Tbilisi înecat în verdeață. În Moldova care se află într-o zonă de silvo-stepă, Chișinăul era un fel de oază, creat în mare parte nu de mama natură, ci de mîinile oamenilor noștri harnici. Era atît de plăcut să te plimbi pe străzile sale umbroase în serile calde sudice. Ele ne ascundeau de căldura verii și ne ofereau verdeață luxoasă vara, parfum de tei și de liliac, coroane de aur și covoare de frunze în toamna caldă moldovenească. Astăzi totul este diferit. Este tot mai greu să păstrăm parcurile noastre uimitoare, devine din ce în ce mai greu să luptăm împotriva acaparării lor atunci cînd în loc de alei umbroase acolo apar niște clădiri.

În ultimii 20 de ani, în orașul nostru a fost construite foarte multe complexe rezidențiale, centre de birouri, supermarketuri și complexe comerciale. De ce este nevoie de un număr atît de mare de clădiri noi construite artificial în peisajul istoric? Acestea aglomerează vechile străzi înguste ale Chișinăului și distrug armonia bulevardelor centrale. Orașul începe să se devoreze și să absoarbă vechile cartiere care sînt aproape de sufletul fiecărui locuitor al Chișinăului. El își distruge patrimoniul arhitectural și peisagistic istoric.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1302 locuitori

Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.