|
Chișinăuenii au fost privați de emblema orașului
După restaurare, fragmentele cu vechea emblemă a capitalei au dispărut de pe gardul unic de fontă de pe bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, care ce este aproape imposibil de găsit în altă parte a orașului, deși primăria a promis anterior că va păstra aspectul istoric al gardului.
Despre aceasta scrie ediția Newsmaker (NM), reamintind că gardul din fontă de pe Bulevardul Grigore Vieru a fost dezmembrat în luna august a anului trecut. Ca răspuns la preocuparea locuitorilor că gardul nu va fi pus la loc, primăria a dat asigurări că acesta va fi reparat și readus la forma sa originală. În aprilie 2019, lucrările aproape că au luat sfîrșit. Gardul din fontă a fost instalat, dar nu chiar în forma sa inițială. El nu doar că a fost completat cu fragmente lipsă, ci și a fost eliminată o parte din elemente vechi. În special, de pe gard a dispărut vechea emblemă a Chișinăului, creată în 1966 cu ocazia celei de-a 500-a aniversare a capitalei.
Simbolul reprezintă un scut din zid, stilizat sub formă de frunză de strugure din care curge un izvor. După cum a specificat istoricul local, la cererea NM, creatorul site-ului Old Chișinău, Iurii Șveț, gardul anterior avea mai multe duzine de astfel de elemente. În același timp, aproape nicăieri în oraș acestea nu mai pot fi întîlnite.
Șeful Asociației gospodărire a spaţiilor verzi, Serghei Carp, a declarat pentru NM că vechea emblemă a Chișinăului a fost scoasă de pe gard la sfatul departamentului de arhitectură, care a spus că în proiectul inițial nu existau zone cu stemă, acestea au fost instalate mai tîrziu. Fragmentele cu emblema orașului au fost trimise la depozitul Asociației. Mai tîrziu, reprezentanții muzeelor s-au adresat întreprinderii municipale, iar o parte din vechile detalii ale gardului au fost transmise la expoziție. În care anume muzee va fi posibil de văzut această emblemă, Carp nu a putut menționa.
Reamintim că, atunci cînd a fost creată emblema, care făcea parte din gardul de pe strada Gr.Vieru, Chișinăul nu avea propria stemă oficială. De aceea ea a fost folosită și după celebrarea celei de-a 500-a aniversări a orașului. Istoricii locali cred că aceasta este o reflectare a unei perioade din istoria Chișinăului, care, practic, nu va putea fi întîlnită în altă parte.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1923
- Populația:
- 6 locuitori
Vanțina Mică este un sat din cadrul comunei Pîrlița, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6 oameni. Satul Vanțina Mică a fost înființat în anul 1923.
Comentarii
(0)