|
Un parc de o însemnătate deosebită (Video)
Parcul central al capitalei nu înseamnă doar copaci, bănci și felinare, plus aleile pe care chișinăuienilor le place să se plimbe. Și nici un simplu complex cultural, care are nevoie de îngrijire.
Se spune că el este centrul unei puteri, iar intersecțiile aleilor lui ascund o mare energie. Face oare să dezechilibrăm aceste puteri și să reconstruim vechiul parc de dragul intereselor de moment ale nu știu cui?
Zvonuri alarmante
"Să păstrăm parcul Ștefan Cel Mare!", - acest deziderat a fost principalul mesaj al mesei rotunde, care s-a desfășurat recent la Uniunea arhitecților din Moldova. La dezbateri au participat arhitecți, istorici, jurnaliști, activiști civici, membrii clubului amatorilor de istorie a Chișinăului (КЛИК) și a grupurilor "Moștenirea culturală" și "Orașul fără rutiere" de pe rețelele sociale. Nu este prima întrunire consacrată unei teme ce neliniștește societatea, dar, spre deosebire de altele, ea a finalizat nu doar cu o rezoluție, ci și cu crearea unui grup de lucru, în componența căruia au intrat specialiști din diverse sfere de activitate.
Toate au început în februarie, curent, după ce Agenția pentru inspectarea și restaurarea monumentelor a prezentat proiectul de modernizare a parcului Ștefan cel Mare, pe care intenționează să-l implementeze în timpul cel mai apropiat. Proiectul, - mai exact, schițele studențești publicate, - au provocat o mare agitație atît printre orășeni, cît și printre specialiști. Aceștia au atras atenție la faptul că preconizata reconstrucție modifică cardinal, și nu spre bine, aspectul inițial al parcului, care este un monument de cultură și istorie.
Conversațiile cu Ion Ștefăniță, șeful Agenției pentru inspectarea, păstrarea și restaurarea monumentelor, nu au făcut lumină. El zice că audierile publice la această temă au fost reușite și că toți participanții au susținut modificările propuse. Însă nu a prezentat lista specialiștilor în materie, care au avizat pozitiv proiectul. Chișinăuienii neindiferenți erau neliniștiți de faptul că procesul se poate desfășura conform celui mai nefavorabil scenariu: cele două runde de audieri publice prevăzute de lege se vor desfășura cu participarea unor "membri ai societății civile" neștiuți de nimeni, pentru ca ulterior să se spună: gata, putem începe lucrările! Conform unor informații neoficiale, aceste lucrări ar putea începe deja luna viitoare. Se zvonește că au fost interzise tradiționalele evenimente consacrate Zilei Europei de la mijlocul lunii mai, deoarece lucrările de reconstrucție a parcului vor fi deja în toi. Poate că-s doar zvonuri, însă ele acutizează și mai mult tema discutată.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1916
- Populația:
- 8 locuitori
Elenovca este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 197 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Elenovca a fost înființat în anul 1916.
Comentarii
(0)