|
Comunitatea evreiască din Moldova a comentat situația din cimitirul evreiesc (Video)
Comunitatea evreiască din Moldova speră că planul de restaurare arhitecturală a cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat în cel mai scurt timp posibil, precum și că lucrările de restbilire, restaurare și conservare vor fi continuate.
Despre acest lucru se spune în declarația comunității evreiești din Moldova privind situația de la cimitirul evreiesc din Chișinău, transmite Noi.md.
Se menționează că, ieri, 20 martie, în ziua sărbătorii evreiești Purim, mai multe mass-media din Moldova au publicat mesaje îngrijorătoare despre situația din cimitirul evreiesc din Chișinău. Aceștia au afirmat că zeci de monumente și morminte au fost deteriorate în procesul de tăiere a copacilor de pe teritoriul cimitirului.
Comunitatea evreiască din Moldova a constatat că, prin ordinul guvernului Republicii Moldova, lucrările de tăiere a copacilor au început încă în decembrie 2018, odată cu punerea în aplicare a planului de restaurare cuprinzătoare a necropolei evreiești. Această decizie mult-așteptată a autorităților a fost percepută pozitiv de Comunitatea evreiască, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin metodologic și specializat pentru realizarea acestor planuri și desfășurarea lucrărilor privind restaurarea și conservarea monumentelor.
La prima etapă de punere în aplicare a planului de reabilitare a acestui monument istoric, a fost efectuată numai curățarea teritoriului, însă etapa de restaurare și reparație necesară nu a început încă.
"Am propus candidatura unui administrator care posedă experiență gospodărească necesară și cunoștințe a tradițiilor evreiești. Comunitatea evreiască așteaptă începerea următoarelor acțiuni incluse în planul elaborat de guvern și confirmă disponibilitatea de a ajuta la implementarea proiectului, menționînd importanța acestuia", se arată în declarația comunității evreiești din Moldova.
Comunitatea evreiască a exprimat recunoștință mass-mediei pentru informarea regulată despre subiectele apropiate societății, dar este surprinsă de "boom-ul informațional" sincronizat de ieri, care a coincis cu sărbătoarea evreiască Purim.
"Din păcate, presa nu întotdeauna reacționează atît de solidar la problemele și întrebările care necesită reacție publică: cum ar fi cazurile de antisemitism din media sociale și mass-media, construirea stațiilor de elimentare și a caselor în zonele protejate cu monumente și memoriale, profanarea mormintelor și monumentelor. Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. Sperăm că planul de arhitectură pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat în cel mai scurt timp și că vor continua lucrările de restbilire, restaurare și conservare a acestuia, ținînd seama de opinia comunității evreiești din Republica Moldova ", se mai spune în declarație.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 2486 locuitori
Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.
Comentarii
(0)