23 noiembrie 2018, 18:00 views 2870
Constructorul revine
23 noiembrie 2018, 18:00 views 2870

Constructorul revine

La Chișinău a izbucnit un nou scandal între orășeni și un agent economic, care intenționează să ridice un bloc cu 16 etaje pe str.Dimo, 7/3.

În anul 2017 CMC a votat pentru anularea deciziei adoptate de majoritatea liberal-democrată de a transmite terenul în arendă unei companii de construcții. Dar decizia așa și nu a intrat în vigoare, deoarece nu a fost semnată de secretarul consiliului municipal. La 15 noiembrie consilierii au mai adoptat o decizie, prin care au anulat nu doar dreptul de a închiria terenul, dar și autorizația de construcție a blocului multietajat. 

Toți la luptă cu nelegiuirea

La 12 noiembrie locatarii blocului 7/3 de pe str. N.Dimo, - în total 420 persoane, s-au trezit în sunetul ferăstraielor electrice și a copacilor care erau doborîți în scuarul unde încă aseară ei se plimbau. Iar zona verde era îngrădită cu un gard galben înalt. Oamenii adunați au început să se revolte, au încercat să oprească acțiunile angajaților companiei de construcții, însă în calea lor au stat colaboratorii unei companii private de securitate, care se comportau destul de dur cu oamenii, pe care îi împingeau în afara teritoriului îngrădit. Orășenii au apelat la apărătorii ordinii de drept, dar reprezentantul lor venit la fața locului a spus că nu este împuternicit să oprească lucrările.

Potrivit Tatianei Medelean, care locuiește pe adresa Dimo 7/3, pe locul unde se preconizează construirea unui bloc cu 16 etaje trebuia să fie amplasată casa lor, construită în a.1980.  

- Avem în casă oameni, care locuiau aici în acele timpuri, unii lucrau în construcții, și ei susțin în unison că este categoric interzis să construiești pe acest teren, - spune T.Medelean. – La adunarea generală a locatarilor ei au povestit că în 1980, la săparea fundației pe acest loc, au ieșit la suprafață apele subterane. Pentru a le astupa, din tot orașul erau aduse încoace pietre. Tot aici a fost descoperită o zonă a alunecărilor de teren. Pentru a preveni mișcarea solului, aici au fost plantați  200 de copaci. Nu întîmplător s-a făcut aceasta . Anume reieșind din problema apărută acum 40 de ani, casa 7/3 a fost construită ceva mai departe de locul cu pricina. Chiar și acum, după ce constructorii au înfipt în sol țevi tubulare, ne-am convins că apele subterane iese la suprafață. Noi filmăm totul, avem dovezile respective. 

Т. Medelean le-a explicat jurnaliștilor și reprezentanților consiliului municipal veniți la fața locului, că oamenii protestează nu pentru că se tem de zgomotul șantierului de construcție, da pentru că pe teren vor începe alunecările și blocul în care ei locuiesc va fi amenințat de distrugere.  

Dumneaei a spus că în situația creată  a scris pe rețelele de socializare, a relatat la TV, unde a fost invitată ca participantă, din această cauză a căzut în dizgrația agentului economic, care i-a înaintat un cont de 1 mln. lei compensații pentru daune morale și materiale și a cerut ca suma să fie achitată pînă la 26 octombrie. T.Medelean s-a jeluit pe faptul că i-au fost deschise trei dosare administrative pentru samavolnicie, și toate acestea - pentru că a îndrăznit să-și expună opinia.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

construcție , CMC , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
2010 locuitori

Hincăuţi este un sat și comună din raionul Edineț. În componența comunei Hincăuți intră satele Hincăuți, Clișcăuți și Poiana. Satul Hincăuți se află la o distanță de 18 km de orașul Edineț și la 224 km de Chișinău. La 01.01.2008 populaţia comunei constituia 2010 persoane. Prima atestare documentară a satului Hincăuți din ținutul Hotin datează din 20 decembrie 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.