24 mai 2012, 09:41 views 15347
24 mai 2012, 09:41 views 15347

Guvernul a interzis demolarea clădirilor istorice din Chişinău

Demolarea fondului istoric de clădiri, precum şi schimbarea configuraţiei şi destinaţiei urbanistice a parcurilor, scuarurilor şi cimitirelor din cadrul nucleului istoric al Chişinăului a fost interzisă pînă la completarea Planului Urbanistic General, în corespundere cu legislaţia în vigoare privind protejarea patrimoniului cultural şi cerinţelor în domeniu ale UNESCO şi Consiliului Europei. Prevederea respectivă se conţine într-o hotărîre aprobată, astăzi, de Guvern, transmite MOLDPRES.

Decizia Guvernului mai stipulează că se interzice proiectarea şi construirea de obiective noi, care prin modul de amplasare în teren, dimensiuni, stil, culoare, materiale utilizate, prejudiciază structura şi imaginea urbanistică a nucleului istoric al Chişinăului.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor va asigura expertizarea proiectelor pentru obiectivele amplasate în nucleul istoric al Chişinăului, iar în termen de două luni, împreună cu Ministerul Culturii, va elabora Regulamentul de organizare şi condiţiile de desfăşurare a concursului de concepţii arhitectural-urbanistice de completare a Planului Urbanistic General din Chișinău.

De asemenea, Guvernul a recomandat autorităţilor administraţiei publice locale să creeze o subdiviziune administrativ-teritorială care să cuprindă integral nucleul istoric al Chişinăului. În acelaşi timp, Inspecţia de Stat în Construcţii va verifica lucrările de construcţie aflate în desfăşurare în cadrul centrului istoric al Chişinăului şi va asigura verificarea legalităţii eliberării certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire în ultimii 8 ani pentru toate obiectivele amplasate în cadrul centrului istoric al capitalei. În context, organele de drept vor investiga toate cazurile de deteriorare şi de distrugere a monumentelor protejate din R. Moldova şi vor iniţia, după caz, dosare penale sau administrative.

Boris Focşa, ministru al Culturii, a menţionat, în şedinţă, că acestea sînt unele din măsurile prioritare de salvgardare a patrimoniului cultural protejat de stat din municipiul Chișinău. Potrivit Premierului Vlad Filat, aceste măsuri de protejare a patrimoniului cultural din capitală nu prevăd alocări financiare, iar în lipsa banilor problemele vor rămîne nesoluţionate, notează MOLDPRES.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
1883 locuitori

Iezărenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iezărenii Vechi și Iezărenii Noi. Satul Iezărenii Vechi este situat la distanța de 12 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Iezărenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.