16 august 2018, 16:30 views 11328
Ce au găsit arheologii în zona istorică a Chișinăului
16 august 2018, 16:30 views 11328

Ce au găsit arheologii în zona istorică a Chișinăului

În ajun, pe strada pietonală din capitală, a fost prezentat raportul „Archeology Day Kischineff"despre celei trei luni de săpături în zona istorică a Chișinăului.

Raportul a fost prezentat de către doctorul în istorie Mark Tkaciuk cu prilejul Zilei Internaționale a arheologului. El a spus că lucrările s-au desfășurat în regiunea Bisericii Armene și Colinei Pușkin (un loc istoric al casei în care a locuit poetul Aleksandr Pușkin – „I.").

„Chișinăul nu este considerat un așa oraș vechi ca Kiev, Moscova sau Tallin. Prima atestare a localităţii Chișinău este menționată în letopiseţele din 1466. Informații despre Chișinău ca oraș sînt înscris în memoriile unui călător otoman care a fost aici în 1670. El subliniază că în oraș erau 17 biserici. În același timp, se mai presupune că Chișinăul a fost un oraș pe malul rîului Bîc. Există dovezi clare că orașul a fost ars de șapte ori de către otomani și tătarii nomazi, dar a fost reconstruit iar și iar", a spus istoricul.

Potrivit doctorului în arhitectură Sergius Ciocanu, se cunoaște foarte puțin despre Chișinău ca oraș.

„Documente practic nu sînt. Însă în cadrul săpăturilor, noi am constatat că adîncimea stratului cultural al Chișinăului este de 3,5 metri, ceea ce reprezintă 350 de ani. Sunt și urme de la incendii. Și s-a găsit multă veselă frumoasă din acea perioadă, dar şi sticle, pipe şi altele", a spus el.

Din raportul video se vede că obiectele sînt din secolele XIV-XVIII: monede maghiare, poloneze, moldovenești și suedeze; produse ceramice locale și produse importate din Turcia și Bulgaria, obiecte din sticlă, porțelan și articole de lux din Imperiul Otoman.

„Obiectele găsite ce reprezintă viața de zi cu zi, unelte de lucru și din ceramică creează o impresie despre cum trăia populația de atunci a Chișinăului. Viața acestor oameni, amintirea lor nu a ajuns în cronicile medievale, dar noi aflăm despre ei din artefactele prezentate", au constatat cercetătorii.

Mark Tkaciuk a mulțumit pentru asistența acordată Comunității armene și Bisericii apostolice armene, Muzeului Național de Istorie, partenerilor de informare – portalului Newsmaker.md și postului de televiziune RTR-Moldova.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1485
Populația:
8644 locuitori

Băcioi este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Băcioi, Străisteni și Brăila. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8644 de oameni. Satul Băcioi a fost menționat documentar în anul 1485.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.