Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 iunie 2018, 16:32 views 12165
20 de mozaicuri din Chișinău ar putea primi o nouă viață
25 iunie 2018, 16:32 views 12165

20 de mozaicuri din Chișinău ar putea primi o nouă viață

Ion Ștefăniță, consilier municipal independent și directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, împreună cu mai mulți colegi de-ai săi, au elaborat un proiect de decizie privind reabilitarea și iluminarea a 20 de mozaicuri din Chișinău.

Intervievat de Noi.md, Ștefăniță a afirmat că își propune ca în luna iulie, cînd va fi rectificat bugetul municipal, să înainteze spre votare un proiect de decizie prin care autoritățile municipale ar urma să aloce 3 milioane de lei pentru reabilitarea și iluminarea mozaicurilor din capitală.

Totodată, el a specificat că va solicita ca un șir de lucrări realizate de Aurel David, precum mozaicurile de la Centrul de Tineret „Iurie Gagarin", Televiziunea Națională și Uniunea Scriitorilor, să fie introduse în lista monumentelor cu statut protejat.

În cazul în care proiectul de decizie nu va fi votat în timpul rectificării bugetului pentru 2018, Ion Ștefăniță speră să reușească să-i convingă pe consilierii locali să voteze pentru realizarea proiectului în 2019.

Lista mozaicurilor care ar putea fi reabilitate și iluminate din bani publici o puteți găsi aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Mozaic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.