|
Năstase – primar: începutul “eliberării țării” sau victorie à la Pirus?
Xenia Florea
În turul doi al alegerilor primarului de Chișinău, cu o superioritate de 5%, a învins președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase.
Victoria candidaților "antisistem" în principalele orașe ale țării (Andrei Năstase la Chișinău și candidatul „Partidului Nostru", Nicolai Grigorișin, la Bălți) a fost prima afirmare serioasă a opoziției "antioligarhice", care, după valul de proteste din anii 2015-2016, pentru un timp s-a istovit, iar acum, în ajunul alegerilor parlamentare, posibil că își ia un nou avînt. Dar e un mare semn de întrebare dacă a avut de cîștigat Chișinăul: reprezentanții părții învingătoare au și declarat pe rețelele de socializare că acum capitala va deveni "centrul de eliberare a țării de uzurpatori" și că "pentru regimul banditesc a început numărătoarea inversă". Așa că și de data aceasta orașul se va confrunta cu lupta politică în loc să-i fie soluționate problemele economice acumulate și implementate planurile de dezvoltare.
De ce "candidatul-gospodar" a pierdut în fața "luptătorului cu oligarhii"
Dacă facem abstracție de lupta politică și aranjamentele geopolitice, Ion Ceban era mult mai potrivit pentru rolul de șef al administrației municipale decît Andrei Năstase. El are studii speciale: Ceban a studiat concomitent la două instituții superioare specializate – École nationale d'administration (Franța) și la Academia Rusă de Economie Națională și Serviciu Public pe lîngă președintele FR. Este consilier municipal, liderul celei mai numeroase fracțiuni din Consiliul municipal, deci cunoaște bine problemele orașului. El nu ar fi avut nevoie de cîteva luni pentru a înțelege ce are de făcut în fotoliul de primar. El dispune de o anumită susținere în Consiliul municipal și de proiecte reale de dezvoltare a orașului, a căror implementare parțial a și început. Ceban, spre deosebire de contracandidatul său, s-a obligat să părăsească Partidul Socialiștilor dacă va deveni primar și să se concentreze în totalitate asupra problemelor urbei.
Andrei Năstase este departe de toate acestea. Practic, în CV-ul lui nu există funcții administrativ-economice: procuror la Procuratura de Transport, activitate de avocat. În cadrul dezbaterilor televizate „Ceban vs Năstase", care au avut totuși loc, candidatul PSRM l-a pus în dificultate pe liderul Platformei DA, adesîndu-i întrebări referitoare la problemele Chișinăului și căile de soluționare a lor. „Cred că Năstase a pierdut total campania electorală, dar asta nu înseamnă nimic", a scris pe rețelele de socializare în ajunul turului doi ex-ministrul economiei Alexandr Muravschi. Așa și s-a întîmplat: Andrei Năstase a pierdut campania electorală, dar a cîștigat alegerile. Apropo, ca și în 2011, și în 2015 – grație suburbiilor.
„De ce Ion Ceban, care părea mai puternic și cunoștea mai bine situația, a pierdut alegerile? se întreabă politologul Vitalie Andrievschi. Cred că a contat imaginea pe care și-a format-o ani în șir, încă din timpurile Partidului Comuniștilor – un politician radical, cam mitocan, care îl trăgea de urechi pe Chirtoacă. Această imagine s-a lipit de el, deși în ultimul timp Ceban a făcut multe pentru a apărea în ochii alegătorilor ca un conducător înțelept al orașului, care are grijă de problemele locuitorilor. Și-a jucat rolul și pretenția "prorusă" excesivă, de ochii lumii, a Partidului Socialiștilor: unii o credeau și o găseau enervantă, alții – din contra, nu credeau în sinceritatea geopolitică a socialiștilor, și aceasta la fel îi enerva, iar toate la un loc mergeau în detrimentul candidatului PSRM. Este adevărat că în ajunul turului doi Ion Ceban a declarat că va pleca din partid dacă va cîștiga alegerile – pentru a se concentra în totalitate asupra problemelor orașului și a face abstracție de politică, însă era bine să facă abstracție mai înainte. Cred că greșeala lui mare constă în faptul că, după ce a renunțat la mandatul de deputat pentru a se consacra problemelor orașului, a acceptat să fie consilier prezidențial în probleme de politică și secretar de presă. Ceban nu trebuia să o facă. El trebuia să se concentreze total asupra orașului și să înceapă implementarea unor proiecte importante pentru chișinăuieni. Adică, de pe atunci trebuia să se distanțeze de formațiunea sa politică."
În consecință, ținînd cont de corespondența activă pe rețelele de socializare în ajunul turului doi – în ochii multor alegători, inclusiv ai celor care mereu au votat cu "stînga", Ion Ceban era "candidatul acestui sistem", reprezentantul partidului care a devenit parte a "regimului Plahotniuc", a făcut cîrdășie clară și conlucrează cu conducerea Partidului Democrat. Pe aceasta, în ajunul turului doi al alegerilor din Chișinău, a mizat echipa lui Andrei Năstase, care a născocit mai multe strigături electorale "antiCeban": „Cine se vrea mințit – votează cu Ceban!", sau „Daca mulți ieșim la vot – cade clanul mafiot!".
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 1253 locuitori
Şolcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cureşniţa Nouă și Şolcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1253 de oameni. Satul Șolcani a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)