Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 mai 2018, 11:00 views 12394
Guvernul Germaniei va susţine construcţia apeductului Chişinău–Străşeni–Călăraşi
30 mai 2018, 11:00 views 12394

Guvernul Germaniei va susţine construcţia apeductului Chişinău–Străşeni–Călăraşi

Guvernul Germaniei va oferi 16,5 mln de euro, sub formă de grant, pentru realizarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii de apă în zona de centru a R. Moldova.

Programul prevede demararea, în anul 2019, a lucrărilor de construcție a apeductului magistral ChișinăuStrășeniCălărași, transmite MOLDPRES.

"Este un sprijin substanțial acordat de către partenerii de dezvoltare. Acest proiect ne va permite să asigurăm, cantitativ și calitativ, cu apă potabilă populația din regiune, îmbunătăţind astfel sănătatea şi condiţiile de viaţă ale oamenilor", a menţionat Valentina Țapiș, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Potrivit Valentinei Ţapiş, în multe regiuni din R. Moldova resursele de apă sunt limitate. "În acest sens proiectul amintit este de o importanța strategică pentru comunitățile din raioanele Strășeni și Călărași. Totodată, extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii este recunoscută în Strategia Națională de alimentare cu apă și sanitație drept un obiectiv cheie de dezvoltare a sectorului", a relevat secretarul de stat al MADRM.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW. Prima etapă a proiectului prevede construcția apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași. Pentru aceasta Guvernul Germaniei a făcut un angajament investițional în valoare de 16,5 mln de euro sub formă de grant.

Perioada de implementare a proiectului este 2019–2024, include construcția apeductului magistral (diametrul 300-1000 mm) care va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre centrele raionale Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din raioanele menționate.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1669
Populația:
1668 locuitori

Chirca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirca și Botnăreştii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1668 de oameni. Satul Chirca a fost menționat documentar în anul 1669.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.