19 septembrie 2017, 17:05 views 7791
Cum s-a transformat Capitala pe parcursul a 150 de ani
19 septembrie 2017, 17:05 views 7791

Cum s-a transformat Capitala pe parcursul a 150 de ani

În iunie 1867, împărăteasa rusă Maria Aleksandrovna a vizitat Chișinăul, aceasta fiind cea mai interesantă vizită și o adevărată revelație pentru reprezentata familiei regale a Rusiei. Grație acestui eveniment istoric, avem ocazia să privim Chișinăul anului 1867. Mai jos puteți vedea cum arăta Capitala în acel an în comparație cu anul 2017.

Potrivit proiectului realizat de Iurie Șveț, publicat pe oldchisinau.com, vă prezentăm varianta în română a articolului „Chișinău în 1867 și 2017 (150 de ani distanță)

Unele poze prezentate în contiunare, au fost realizate în ziua în care împărăteasa a ajuns la Chișinău (chiar dacă ea nu apare în fotografii), iar celelalte, sunt realizate în perioada aceluiași an.

# Pe fundal, puteți vedea Biserica Bunei Vestiri (păstrată până în prezent), pe stânga este strada Pavlovskaya (actuala stradă Petru Rareș). Inscripția de pe arc este „Intrarea ta este binecuvântată".

# La celălalt capăt al străzii Pavlovskaya stătea un alt arc într-un stil maur, edificat cu ajutorul mijloacelor financiare ale comunității evreiești din Chișinău.

# La sfârșit de călătorie, împărăteasa a vizitat și a treia arcă situată lângă Catedrala Nașterii Domnului

Din păcate, mai multe poze ale vizitei împărătesei ruse nu mai sunt, de aceea, vă prezentăm alte fotografii care au fost realizate aproximativ în același an.

Inima Chișinăului Biserica Măzărache și Havuzul. Apropo, acest havuz a fost multă vreme unica sursă de apă potabilă a orașului.

# Hotelul «Peterhof». Clădirea nu a fost păstrată. În poză puteți vedea strada Columna în direcția străzii Banulescu-Bodoni.

# Această porțiune de drum este strada Columna la intersecția cu strada Bănulesc-Bodoni în direcția străzii Pușkin.

# Următoarele trei imagini ne indică strada principală a Chișinăului (bulevardul Ștefan cel Mare). Strada este murdară, dar deja se pot vedea câteva clădiri construite

# Următoarea poză este realizată pe Bulevardul Ștefan cel Mare la intersecție cu strada Tricolorului (în dreapta)

# Bulevardul Ștefan cel Mare la întersecția cu strada Pușkin

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3206 locuitori

Doroţcaia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Doroţcaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3206 oameni. Satul Doroţcaia a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.