11 iunie 2019, 12:20 views 17698
Chișinăul incitant: cum arata orașul acum 51 de ani (Foto)
11 iunie 2019, 12:20 views 17698

Chișinăul incitant: cum arata orașul acum 51 de ani (Foto)

Chișinăul incitant: cum arata orașul acum 51 de ani, atestă fotografiile publicate în anul 1967

În anul 1967, Editura Moscova „Sovetskii hudojnik", a emis o serie de cărți poștale, cu vederi ale Chișinăului din acea epocă. Fotografiile cu vederile capitalei RSSM au fost realizate de T.Bacman și A. Natalina. Grație acestor fotografii, ne putem bucura acum de vederile panoramice ale orașului nostru natal, amintindu-ne povestirile apropiaților noștri despre cum arăta pe atunci capitala republicii, dar și să ne împărtășim propriile impresii, dacă ați prins cumva cum arăta Chișinăul acum jumătate de secol.

Piața Gării

Havuzuri, straturi de flori amenajate, iarbă, care crește prin pavaj. Și nici o clădire nouă din sticlă și chioșcuri alimentare pe fundal, de cealaltă parte a bulevardului Gagarin.

Chișinău Piața Gării Feroviare

Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică

Cinematograful, situat în spate, pe atunci se numea „40 de ani ai Comsomolului". Acela care astăzi poate descifra această abreviere UTC (Uniunea Tineretului Comunist Leninist din întreaga Uniune) este considerat în epoca noastră modernă, practic, un erudit.

Chișinău: Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică

Str. Nicolae Dimo, sectorul Rîșcani

Noile la acel moment case de tip Hrușciov, clădirea frizeriei. Se pare că fotografii au decis să înveșnicească anume această panoramă, deoarece atunci aceste cartiere erau model al infrastructurii blocurilor de locuit. Nu departe, de altfel, se află Obeliscul și Piața Voluntarilor Bulgari.

Chișinău, str. Dimo

Bulevardul Lenin, acum - bulevardul Ștefan cel Mare

În partea stîngă, în spatele străzii Pușkin – clădirea magazinului „Lumea Copiilor"

Bulevardul Lenin

Monumentul din bronz al comandantului Armatei Roșii Grigore Cotovschi, erou al războiului civil, creatorul bazei statalității moldovenești moderne - RASSM.

Monumentul a fost înălțat în anul1954. Piața pe care se află, de asemenea, era numită Cotovschi. Grupul de sculptori și arhitecți care au lucrat la monument a fost condus de celebrul Lazar Dubinovschi. Monumentul a fost turnat la Uzina Mîtișcinsk de la Moscova. După cum se poate vedea din fotografie la hotelul „Cosmos" și mai ales la „Atrium", nu visa nimeni - peste tot era o mare „mahala" – o zonă cu case vechi cu un singur etaj.

Chișinău, Monumentul lui Cotovschi

Lacul Comsomolist

Obiectivul a prins și Stația cu bărci, care acum, practic, nu funcționează. Iar atunci era una dintre principalele atracții ale Chișinăului reconstruit după război. Pe fotografie, sînt, de asemenea, și bărci cu vele - acestea nu mai pot fi găsite acolo de mulți ani...

Chișinău: Lacul Comsomolist

Teatrul Dramatic de Stat

A fost înființat în anul 1920. Din 1945-1994 a purtat numele lui Alexandr Pușkin, apoi - Mihai Eminescu. Tot aici erau puse în scenă opere și balete, pînă cînd nu a fost deschisă clădirea actualului Teatru de Operă și Balet, în anul1980.

Chișinău: Teatrul Dramatic de Stat „Alexandr Pușkin", în prezent – „Mihai Eminescu"

Piața Centrală și clădirea Guvernului

După eliberarea Chișinăului de naziști s-a optat pentru extinderea părții carosabile și pietonale a teritoriului pieței, care pe atunci se numea Piața Victoriei. Clădirea Guvernului a fost dată în exploatare în anul 1964. Arhitect-șef - Simion Fridlin, invitat în Moldova din Ucraina. Tot el a proiectat Palatul „Octombrie", învredicindu-se de titlul de Arhitect Emerit al RSSM.

Chișinău: Piața Centrală și Clădirea Guvernului

Intrarea în Parcul Central de Cultură și Recreere, în popor este numit pînă în prezent Lacul Comsomolist. În spatele fotografului - clădirea Universității de Stat din Chișinău.

Chișinău: Intrarea în Parcul Central de Cultură și Recreere (Lacul Comsomolist)

Monumentul Eroilor-comsomoliști

Edificat pe Bulevardul Grigore Vieru (fostul - Prospect al Tineretului, iar înainte – Raza centrală). Sculptor - Lazar Dubinovschi. Monumentul a fost ridicat în anul 1959 la inițiativa și pe banii tineretului republicii în onoarea tinerilor patrioți, care au murit în lupta pentru libertatea Moldovei Sovietice.

Chișinău: Monumentul Eroilor-comsomoliști

Havuz în mijlocul Parcului Ștefan cel Mare, fostul - Parc Pușkin

Aici, de altfel, a fost filmată minunata scenă pentru filmul „Omul merge după soare" cu participarea lui Dumitru Fusu, Larisa Lujina și Anatolie Papanov.

Havuzul din Parcul Pușkin

Ne reîntoarcem acolo de unde am început călătoria noastră - la clădirea Gării Feroviare. Construcția Gării a început în anul 1871. Apoi, clădirea a fost reconstruită de mai multe ori. În timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial Gara Feroviară a fost bombardată. Pe structura peretelui, care dă spre platformă, s-a păstrat un basorelief în memoria eroilor Războiului Ruso-turc din anii 1877-1878. Anume de aici Armata Rusă și voluntarii bulgari erau trimiși să elibereze Balcanii de otomani.

 

© Foto: Arhiva lui Nicolai Costîrchin

Sursa: ru.sputnik.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , arhiva , istoria , fotografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2858 locuitori

Iabloana este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Soroca și Iabloana. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 164 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2858 de oameni. Satul Iabloana a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.