05 mai 2017, 09:30 views 3927
La Stația de Epurare au fost instalate colectoare solare
05 mai 2017, 09:30 views 3927

La Stația de Epurare au fost instalate colectoare solare

La Stația de Epurare din Chișinău au fost instalate primele colectoare solare. Acțiunea face parte dintr-un proiect pilot menit să încălzească apa menajeră pentru necesitățile igienice. Potrivit administrației SA „Apă-Canal Chișinău", astfel se va micșora consumul agentului termic.

Într-un comunicat de presă remis de ACC se menționează că aceste colectoare sunt ecologice și își vor demonstra în timp eficiența după care se încadrează în parametrii calitate și cost. Toate cheltuielile pentru instalarea panourilor sunt suportate de furnizorul de apă.

Ulterior, întreprinderea își propune să instaleze astfel de panouri la Baza de producție, la sectoarele de exploatare a rețelelor de apă, stațiile de pompare, dar și alte subdiviziuni din gestiune. Specialiștii furnizorului de apă au optat pentru acest model de colectoare - tuburi vidate, deoarece sunt folosite pe scara largă, sunt mai performante decât cele plane, fiind utilizate mai bine de douăzeci de ani. Potrivit ACC, în ultima vreme prețurile au devenit accesibile datorită seriilor mari de fabricație și a avansului tehnologic. Acestea se utilizează în special la aplicațiile unde este necesară o temperatură mai ridicată sau la instalațiile complexe, care generează atât apa caldă menajeră, cât și căldura pentru încălzirea spațiilor.

Colectoarele solare constituie elementul cheie al captării energiei solare. Acest sistem este larg utilizat în Germania, Canada, Marea Britanie și China datorită performanțelor tehnice superioare. Căldura este transferată agentului termic direct, sau prin intermediul unui tub termic. Transferul energiei către agentul termic se realizează indirect, prin intermediul unor tuburi termice.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , stație de epurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1196 locuitori

Oneşti este un sat din cadrul comunei Zăbriceni, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț și la 9 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1196 de oameni. Prima atestare documentară a satului Onești din ținutul Hotin datează din 7 martie 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.