|
Parcul Universităţii Tehnice, o adevărată bijuterie arhitecturală
Exponate de muzeu, invenţii în domeniul ştiinţelor şi zone spaţioase pentru odihnă. Toate pot fi găsite în parcul Universităţii Tehnice din Moldova.
Acesta este o adevărată bijuterie arhitecturală, iar cei care au grijă de el speră ca în curând va deveni un punct de atracţie turistică.
Ideea de a transforma zona verde din jurul Universităţii Tehnice într-un parc a apărut acum un deceniu şi aparţine fostului rector, academicianul Ion Bostan.
Pe teritoriul scuarului este un muzeu al tehnicii, un observator astronomic, un planetariu şi trei sisteme eoliene care asigură cu energie electrică iluminatul nocturn.
Vizitatorii mai pot admira cîteva sculpturi, care simbolizează spirala dezvoltării omenirii. Ultima inovaţie sînt statuetele metalice amenajate în jurul fîntînii arteziene. Acestea reprezintă cele 12 semne zodiacale.
"Ele urmează să fie animate. O să se mişte de la jetul de apă. O să fie acţionate nişte dispozitive, care practic există în aceste sculpturi, dar nu sînt acţionate. Aşa ceva în Republica Moldova la sigur nu există", a declarat şeful Departamentului Design Industrial şi de Produs, UTM, Valeriu Podborschi.
Toate proiectele indeite din parc au fost făcute din donaţii şi cu suportul financiar al absolvenţilor Universităţii Tehnice. Administraţia instituţiei anunţă noi lucrări de modernizare în parc.
"Urmează ca în acest an să începem lucrările de reamplasare a pavilionului Republicii Moldova la Expoziţia Milan 2015. Va fi utilizat pentru diverse evenimente, seminare, training-uri, conferinţe. Avem de asemenea amplasarea unui parc de paneluri fotovoltaice. care l-am obţinut în cadrul unui proiect de cercetare desfăşurat împreună şi la comanda unei companii din Germania", a spus rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
Parcul este vizitat zilnic de zeci de oameni. În ultimii ani, cuplurile tinere vin aici pentru sesiuni foto de nuntă. Vizitatorii sunt încântaţi şi spun că zona înfrumuseţează oraşul.
Parcul Universităţii Tehnice are o suprafaţă de aproape două hectare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1527
- Populația:
- 800 locuitori
Sămănanca este un sat şi comună din raionul Orhei. Sămănanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Sămănanca a fost menționat documentar în anul 1527.
Comentarii
(0)