|
Care sînt șansele desfășurării unui referendum la Chișinău?
Vladislav Bordeianu
În opinia a mai mult de jumătate dintre consilierii Consiliului Municipal Chișinău, primarul general al Chișinăului Dorin Chirtoacă – exponentul Partidului Liberal și nepotul liberalului țării Mihai Ghimpu – a pierdut încrederea și dreptul moral de a rămîne în funcție.
Consilierii socialiști au declarat în cadrul unei conferințe de presă să intenționează să organizeze un referendum privind demisia lui. Ei au pregătit un demers în instanță privind crearea unui grup de inițiativă, care se va ocupa cu desfășurarea referendumului și sînt convinși că alegerile vor avea loc anul curent. Experții susțin că acesta este o nouă acțiune politică și nu cred că Chirtoacă va putea fi demis din funcție. Edilul capitale însă respinge orice acuzații la adresa sa și intenționează să-și exercite mandatul pînă la sfîrșit.
Tentativa nr.2
De această dată, socialiștii și-au înnoit cererea privind referendumului, incluzînd în ea raportul Curții de Conturi și raportul privind auditul intern, desfășurat de către municipalitate în anul 2014. Conform concluziilor auditorilor, gestiunea economică necorespunzătoare, managementul nestandardizat și ineficient au cauzat prejudicii intereselor orașului. Totodată, experții Curții de Conturi au reiterat unele concluzii și recomandări, ce se conțin în materialele rapoartelor publice anterioare. Consiliul Municipal Chișinău, primarul general și conducătorii întreprinderilor municipale nu au îndeplinit recomandările Curții de Conturi din Raportul auditului privind gestionarea patrimoniului public și executării bugetului unității administrativ-teritoriale în perioada 2009-2012.
Fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal a declarat că dacă i se va refuza desfășurarea referendumului, atunci ea este gata să se adreseze la CEDO, deoarece este încălcat grav dreptul poporului de a desfășura un plebiscit.
Amintim, că în vara anului 2016, a fost creat un grup de inițiativă pentru organizarea referendumului privind demisia lui Chirtoacă, care a pledat pentru desfășurarea acestuia concomitent cu alegerile prezidențiale – pe 30 octombrie, fapt ce ar fi redus cheltuielile pentru desfășurarea separată a referendumului privind demisia primarului capitalei. Însă hotărîrea instanței judiciare primare privind înregistrarea grupului de inițiativă a fost anulată, iar Curtea Supremă de Justiției a pus punctul pe „i" la finele anului trecut.
Potrivit legislației, referendumul privind demisia primarului poate fi organizat sau de către Consiliul Municipal, unde este necesară susținerea a 2/3 dintre consilieri, sau de un grup de inițiativă, care va colecta cel puțin 10% din semnăturile alegătorilor, care au participat la ultimele alegeri. Adică sînt necesare 62780 de semnături, reieșind din faptul că la alegerile anterioare au participat 627,8 mii de oameni. De menționat că demisia primarului nu poate fi examinată timp de un an după alegere și timp de jumătate de an pînă la alegerile următoare.
Dorin Chirtoacă conduce capitala de nouă ani, iar mandatul său expiră în anul 2019. Prima dată a fost ales în 2007, cînd a acumulat în turul doi 61,17% dintre voturi. În 2011, el a acumulat 50,6%, iar în 2015 – 53,54%.
Pierderea încrederii
Fracțiunea comuniștilor și consilierilor independenți susține inițiativa socialiștilor privind demisia primarului Chișinăului, rămînînd unul dintre inițiatorii săi. În opinia președintelui fracțiunii Vasilii Chirtoca, în prezent, situația s-a schimbat, după ce instanțele de judecată au refuzat organizarea referendumului în 2016, deoarece la putere acum se află și fostul lider al socialiștilor.
„Dar trebuie să fim atenți și să ținem cont de greșelile anterioare, comise la formarea conducerii grupului de inițiativă, a menționat el pentru NOI.md. În pofida faptului că mandatul actualului primar expiră peste doi ani, nu trebuie să stăm și să așteptăm. Situația se înrăutățește în fiecare zi și în orice moment pot fi adoptate decizii, care vor înrăutăți și mai mult situația capitalei. Aceasta se referă și la contractul privind parcările, care este extrem de dezavantajos pentru oraș, și la necesitatea reluării de urgență a funcționării poligonului de la Țînțăreni, și la „înmulțirea" gheretelor, și la construcția în zonele verzi și în interiorul cartierelor, și la tenderului privind reconstrucția stațiilor de epurare din capitală, desfășurat incorect etc.
Multă minte nu trebuie pentru a angaja firme străine, care la prețuri ridicate (și nu întotdeauna calitativ) vor construi drumuri sau vor instala ceva pentru bani. Rezultate pozitive în gestionarea capitalei nu-s din 2007, iar situația negativă doar se înrăutățește. Cel mai grav e că s-a pierdut timpul și banii, cînd puteau fi făcute atît de multe multe. Pentru a stopa fărădelegile în capitală sînt necesari doi ani, iar pentru ca oamenii să vadă și să simtă schimbări pozitive – patru ani".
Consilierul municipal independent I. Ștefăniță este convins că inițiativa consilierilor nu va avea sorți de izbîndă: „Eu nu sînt mulțumit de faptul cum Chirtoacă conduce Chișinăul. Noi într-adevăr avem multe probleme, de aceea consilierii municipali trebuie să se concentreze asupra problemelor orașului. Dar nu trebuie să ne jucăm de-a politica și să cheltuim timpul cu inițiative politice. Eu nu sînt mulțumit de comportamentul din ultimul timp al colegilor socialiști. Consiliul Municipal nu e un circ, iar consilierii trebuie să se gîndească la orășeni, la oraș, la faptul că trebuie să adoptăm bugetul în a doua lectură".
„Cei care susțin „Partidul Nostru" în municipiul Chișinău, desigur, sînt nemulțumiți cum este condus orașul de Chirtoacă și cercul lui restrîns, unde domnește dezordinea și corupția. Dar noi înțelegem că Chirtoacă va rămîne la putere atîta timp cît are acoperire politică. Este o situația politică reală și toți înțeleg acest lucru", a spus consilierul municipal, vicepreședintele „Partidului Nostru", Ilian Cașu.
Abordarea incorectă
„Sînt de acord, sînt cu ambele mîini pentru desfășurarea referendumului privind demiterea lui Chirtoacă, spune consilierul CMC din legislatura precedentă Victor Gurău. Însă lansarea procesului este incorectă. Astăzi, vedem cum PSRM încearcă să-și mobilizeze activul înaintea alegerilor parlamentare din 2018, dar noi nu vedem componenta de bază – locuitorii orașului. 90% din grupul de inițiativă trebuie să fie cetățeni din diferite sectoare, localități municipale, pentru a asigura contextul social al acestui mesaj. Iar în context politic, această inițiativă nu va trece. Pentru că și cealaltă parte va oferi un PR politic, adică, din punct de vedere al vectorului geopolitic al problemei, aceasta nu va putea fi soluționată cu succes.
Astăzi lipsește masa negativă, precum și resursele, nu doar umane, dar și financiare, care ar asigura această posibilitate. Organizarea referendumului necesită cheltuieli majore, începînd cu cele pentru arendarea încăperii, unde va activa grupul de inițiativă, remunerarea persoanelor care vor colecta semnăturile, pregătirea documentelor. Este o muncă migăloasă. Deocamdată, totul se oferă în context politic. Nu există o dorință din partea societății – a elitei de business, intelectualilor, cetățenilor. Ei pot fi mobilizați, dar pentru aceasta este nevoie de un program clar de acțiuni, care nu ar avea tangență cu politica".
În opinia consilierului municipal Oazu Nantoi, ales pe listele Partidului Popular European, pe care l-a părăsit ulterior, locuitorii Chișinăului și-ar fi putut exprima opinia față de primarul general în ziua alegerilor prezidențiale - pe 30 octombrie 2016, ceea ce ar fi asigurat prezența la vot. Dar deoarece PDM are nevoie de voturile liberalilor, atunci ideea înregistrării grupului de inițiativă a fost blocată și nu s-a reușit desfășurarea referendumului. Însă chiar dacă plebiscitul va avea loc, atunci va apăra altă problemă, legată de prezența alegătorilor.
Amintim că în 2005, locutorii Chișinăului nu au putut alege primarul general al capitalei din patru încercări. Alegerile locale au fost declarate nule, deoarece la ele au participat mai puțin de o treime dintre alegătorii incluși pe listele electorale. Din 2005 pînă în 2007, primar general interimar a fost Vasile Ursu.
Nu Chișinăul pentru primar, dar primarul pentru Chișinău
„Eu știu cine ar putea fi un primar bun al Chișinăului, însă nu voi spune numele acestei persoane, a declarat Oazu Nantoi pentru NOI.md. Dar acesta nu e Ion Ceban. Aici trebuie să curățim grajdurile lui Augias, de aceea capitala are nevoie de un candidat competent, rațional, care nu se va juca cu „tancurile lui Putin" etc.
În opinia lui Vasilii Chirtoca, edilul capitalei, în primul rînd, trebuie să posede cîteva calități: să iubească Chișinăul, să poată simpatiza și empatiza, să dea dovadă de profesionalism (important este că conștientizeze profund consecințele deciziilor adoptate și prioritățile), precum și să nu fie corupt.
„Din toată istoria Chișinăului independent, ne putem aminti doar de doi ani, pe parcursul cărora au fost implementate proiecte de infrastructură și a fost observată o creștere economică, se ameliora și aspectul exterior al orașului, își amintește ex-consilierul fracțiunii PCRM Serghei Zavorotiko. A fost perioada cînd primar general interimar era Vasile Ursu (aprilie 2005-ianuarie 2007) și Veaceslav Iordan (ianuarie –iunie 2007). Dar nu e vorba de persoane. Pentru a face schimbări în oraș e nevoie ca instituțiile publice să nu-și pună bețe-n roate, avem nevoie de o putere verticală. Chirtoacă face parte un timp îndelungat din alianța de guvernare, dar în Chișinău nu s-a schimbat nimic. Chiar și în cadrul coaliției nu funcționează și el a recunoscut personal că el nici la nivel central nu este ajutat.
Trebuie să fie o verticală a puterii dură și închisă, începînd de la președintele, Guvern, organe de control, cu implicarea structurilor organelor administrației publice locale. Doar în cazul unei voințe politice, poate fi schimbat ceva în oraș, indiferent cine va ocupa funcția de primar general. Funcția de primar este una tehnică, iar în țara noastră, în ultimul timp, la rolul de edil al capitalei pretind politicieni. Chirtoacă este un politician absolut. La mijlocul fiecărui mandat toți se plîng și promit să nu mai voteze pentru el. Iar Chirtoacă în cadrul campaniei electorale scoate lozinci despre „tancurile rusești", influențîndu-și astfel electoratul, care ulterior votează pentru el".
Interlocutorul a amintit de rezultatele ultimelor alegeri cînd între doi candidați a existat o diferență mică, în favoarea actualului primar: „Suburbiile își vor juca rolul în alegerile locale. Acestea au fost anexate la municipiu, pentru ca oamenii de acolo să-și susțină candidatul și să nu-i ofere posibilitatea adversarului de stînga să cîștige alegerile. Politicienii spun întotdeauna că suburbiile decid rezultatul alegerilor. Despre acest lucru vorbesc foarte mult și socialiștii, dar eu nu am văzut ca această întrebare să fi fost pusă la tentativa anterioară de a organiza referendumul. De ce atunci nu există o inițiativă legislativă privind modificarea divizării administrativ-teritoriale, dacă suburbiile strică totul? Nu cred că cineva se va decide în timpul apropiat să schimbe sistemul administrativ-teritorial".
Totodată, fostul consilier este convins că în funcția de primar nu trebuie să fie politicieni. Aici trebuie să scormonești prin țevi, să mergi pe la rampele de gunoi, să urmărești cum este curățat orașul, cum sînt reparate drumurile. În timpul apropiat nu se întrevăd perspective. Doar dacă va exista puterea verticală. Aceasta este slăbiciunea societății democratice. O dată la patru ani, oamenii ies la alegeri și votează pentru cineva.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1867
- Populația:
- 536 locuitori
Romanovca este un sat şi comună din raionul Leova. Romanovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 536 de locuitori. Satul Romanovca a fost menționat documentar în anul 1867.
Comentarii
(0)