Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 februarie 2017, 10:15 views 6975
Apa din fîntînile şi izvoarele din Capitală este plină cu nitraţi
13 februarie 2017, 10:15 views 6975

Apa din fîntînile şi izvoarele din Capitală este plină cu nitraţi

Mare grijă la apa pe care o consumaţi. Medicii igienişti atenţionează că apa din fântânile şi izvoarele din Capitală şi suburbii este plină cu nitraţi. Cele mai afectate sunt satele Ciorescu, Sângera, Budeşti, dar şi Bubuieci. Din cauza apei care nu corespunde calităţii necesare, în fiecare an peste 20 de oameni din comuna Bubuieci sunt diagnosticaţi cu cancer.

"De la gunoişte mai ales după ploi calitatea apei este foarte rea. Chiar 66 de fântâni care sunt în Bubuieci la cantitatea de nitraţi depăşeşte de foarte multe ori. Dacă norma până la 50 de mg pe litru, deci acolo avem fântâni chiar cu indicatorii de 500 de grame pe litru", a declarat Luminiţa Suveică, medic-şef Centrul de Sănătate Publică.

Potrivit Centrului Municipal de Sănătate Publică, numai anul trecut în Bubuieci au fost înregistrate 83 de cazuri de cancer. Asta pentru că în apropiere de comună sunt stocate deşeurile solide din Capitală. Apa poluată cu nitraţi este în special periculoasă pentru copiii de până la un an şi femeile însărcinate.

Specialiştii spun că în Republica Moldova nu există nici o fântână care ar corespunde indicatorilor sanitaro-chimici. În municipiul Chişinău, există peste 2000 de fântâni publice.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

fîntînă , izvor , apa , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1854 locuitori

Nişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Nişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Călărași și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1854 de oameni. Satul Nișcani a fost menționat documentar în anul 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.