12 mai 2016, 12:30 views 7782
Monument pentru trei martirii va fi edificat în centrul Capitalei
12 mai 2016, 12:30 views 7782

Monument pentru trei martirii va fi edificat în centrul Capitalei

În scuarul Catedralei „Naşterea domnului" din Chişinău va fi edificat prin reconstituire monumentul celor trei martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea. O decizie în acest sens a aprobat Guvernul în şedinţa sa de miercuri.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Ulterior, în anul 1940 părţile din bronz ale monumentului au fost evacuate în România, iar elementele din piatră distruse.

Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră", care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc", iar Andrei Hodorogea - inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.

În aceiaşi şedinţă, cabinetul de miniştri a acceptat propunerea de construcţie în satul Costeşti, raionul Ialoveni, a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Instalarea monumentului a fost solicitată de cetăţenii din localitate şi are drept scop fortificarea educaţiei patriotice a tinerei generaţii.

Cheltuielile pentru lucrările de proiectare şi edificare ale ambelor monumente vor fi acoperite din donaţii şi sponsorizări externe.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

monument , Chisinau , centru , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
715 locuitori

Roghi este un sat din cadrul comunei Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Conform datelor pentru 1 ianuarie 2009, populaţia satului constituia 715 oameni. Satul Roghi a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.